Nya Wermlands-Tidningen tilldelas Suicide Zeros pris för bästa rapportering om självmord 2020. 

– Jag är otroligt stolt över att människor har känt förtroende för oss och velat berättat om en svår sak, säger nyhetschef Helena Ingman i en kommentar på tidningens hemsida. 

Priset syftar till att fler ska rapportera om ämnet på ett ansvarsfullt sätt. Suicide Zeros motivering till varför NWT vinner priset den här gången lyder: 

”NWT har i text och bild skildrat samhällsproblemet självmord och människorna bakom. Artikelserien lyfter fram kunskap från människor med egna erfarenheter av självmord och intervjuar beslutsfattare och forskare. Intervjuerna visar smärtsamt på konsekvenserna när samhället brister, på vad man kan göra för att förebygga och främja, men också på det mod, engagemang och den styrka som enskilda människor besitter när de tvingas hantera de fruktansvärda konsekvenserna som varje självmord innebär. Trots ämnet bidrar artikelserien också till att förmedla ljus och framtidshopp. Artikelserien är genomförd av reportrarna Anna Sims, Gunilla Rung Klint, Lily Rung Klint, Marie Blomgren och Carl Edlom och är känsligt bildsatt av Lisa Olaison, Tommy Andersson och Helena Karlsson.” 

Hederspris till Frida Boisen 

Journalisten och författaren Frida Boisen tilldelas ett hederspris för hennes bok Berätta aldrig det här. 

Juryns motivering lyder: 

”Journalisten och författaren Frida Boisen har skrivit boken ´Berätta aldrig det här´ som skildrar skulden, skammen och tystnaden som alltför ofta är förknippat med självmord. Läsaren får vara med från insidan och följa barnets och författarens kamp i sin självklara rätt att få vara sig själv och berätta om det som behöver berättas. Det är nära, starkt och modigt. Skildringarna och familjens historia speglar också samtiden, vilket bidrar till att skapa förståelse för det som sker. Det är en omskakande berättelse som berör. Den tvingar läsaren att stanna upp inför de grymma utmaningar som det ofta innebär att växa upp i en dysfunktionell familj, präglat av ett samhälle som allt för länge har formats i en tystnadskultur. Den ger en hoppfull uppmaning till oss alla att vi behöver prata om självmord och psykisk ohälsa”. 

Läs NWT:s artikelserie här