Det blir Viljo Petersson Dahl och Kristina ”Kicki” Ulander som får den stora äran att leda den svenska truppen under invigningen av Paralympics i Peking den 4 mars.

– Det är med stolthet jag kan presentera våra fanbärare som ska leda den svenska truppen in i spelen. Viljo har sedan sin paralympiska debut 2018 haft en otrolig utveckling och har med sin trygghet lett sitt landslag till stora framgångar. Kristina Ulander gör sitt tredje Paralympics i Peking och besitter erfarenhet och rutin som är ovärderlig i det svenska laget. Dessutom ger hon sin omgivning mycket energi genom sin personlighet vilket är ovärderligt under stora mästerskap, säger truppchefen Niclas Grön i ett pressmeddelande. 

Trots att Viljo Petersson Dahl bara har nio år inom rullstolscurlingen bakom sig har han hunnit med ett Paralympics, samt tagit Sverige till både ett VM-brons och ett VM-silver som lagkapten. Nu ska han leda den paralympiska truppen in i spelen.  

– Det känns väldigt stort och hedersamt att få vara fanbärare för svenska truppen, nästan lite svårt att ta in. Jag blev otroligt glad när Niclas berättade det för mig och Kicki under gårdagen, säger han. 

Kristina Ulander, som gör sitt tredje Paralympics, blev lika överraskad hon av beskedet. 

– Ja, det hade jag inte vågat drömma om. Man har ju tänkt på de andra spelen man har varit med på att det där hade varit häftigt. Att få gå längst fram med flaggan. Jag är så stolt och rörd, det är verkligen en stor ära, säger Kicki.