I dokumentärserien Heja Sverigelaget! får man följa fyra paraidrottares förberedelser och sportsliga och känslomässiga resa mot Special Olympics World Games, som ägde rum i Abu Dhabi i mars 2019. Den 31 augusti är det premiär på UR Play.

I ett pressmeddelande från Parasport Sverige kan man läsa om deltagarna Mike, Lille, Linnéa och Jimmy som alla är uttagna att representera Sverige i Special Olympics World Games. Tittarna får följa med dem när de förbereder sig för konkurrensen från deltagare från 190 andra länder. 

– Om inte jag hade haft idrotten i mitt liv så hade jag suttit inne, i fängelse. För när man har en intellektuell funktionsnedsättning är det lätt att hamna fel. Men i idrotten får man vara sig själv, man behöver inte förklara sig, säger Mike Malmer från Västerås vars liv numera kretsar mycket kring judon. 

– Bara för att man har en funktionsnedsättning så är man inte dum i huvudet. Jag vill gärna visa att man är en i mängden men tänker kanske på ett annat sätt. Jag har speciella behov men är lika mycket människa för det, bara jag får den rätta nyckeln så kan jag visa vilken människa jag faktiskt är. 

Mike Malmer, judo. Foto: Parasport Sverige

Parasport Sverige har varit med och utvecklat serien och skriver i pressmeddelandet att de är väldigt stolta och glada över att kunna presentera ”Heja Sverigelaget!”.

– Vi är väldigt stolta och glada över att kunna presentera Heja Sverigelaget! Det är fantastiskt att våra aktiva får möjligheten att visa svenska folket vilka de verkligen är och hur mycket idrotten betytt för dem. Vi vet att personer med intellektuell funktionsnedsättning lätt hamnar i ett ohälsosamt liv utan sammanhang och rörelse. Vi vill få fler att röra på sig och förhoppningsvis kommer den här serien att kunna hjälpa till med det, säger Linnéa Björndahl, ansvarig på Special Olympics Sverige.

Se trailern här

Källa: Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté.