Jag är född med min synnedsättning och jag är inställd på att ha den hela mitt liv. Det finns olika åsikter inom målgruppen kring huruvida man skulle välja att börja se fullt om möjligheten fanns och där tycker jag det är viktigt att respektera de olika åsikterna för det kan vara väldigt personligt. Jag tror dock att det är bra att veta vad man själv tycker i frågan.

När jag var ute och vandrade i Jönköping idag kom en dansk missionär fram till mig och frågade om jag är kristen, jag svarade ja och vi konverserade en stund om tron (nej danska är inte så svår att förstå som alla säger, det är bara en överdrift).

Efter ett tag frågade han om han fick be för att jag skulle ”bli helad” och börja se fullt.

Då jag dels inte vill börja se fullt såhär långt in i livet (tror omställningen skulle vara för krävande både fysiskt och psykiskt för att det ska vara värt det) och dels personligen är av tron att en enskild bön inte kan bota en ”permanent” funktionsnedsättning då Gud skapat oss på det här sättet och antagligen av en mening var det naturligt för mig att vilja svara nej men jag ville inte vara otrevlig.

Jag tänkte några sekunder och svarade sedan:

”Det är inte min syn du behöver be för utan det är samhällets syn på oss med synnedsättning. Om du vill göra skillnad med din bön, be för att barn med synnedsättning ska börja få det bästa av stöd i skolan för att nå sin fulla potential. Be för att arbetsgivare generellt ska börja värdera våra kompetenser och möjligheter. Be för att vi ska få de stödinsatser som behövs för att leva fullgoda liv på ett för samhället värdigt sätt.
Be för att samhället inser att tillgänglighet och inkludering är det enda värdiga Sverige 2020. Det är viktigare än att be för min syn”.

Dansken blev först tyst (han verkade förvånad över svaret) och sen började han gå men efter några sekunder vände han sig om och ropade ”Jag ska be för det ikväll”.

Troligtvis kommer inte den enskilda bönen lösa allt detta heller men det känns ändå fint att mitt budskap nådde fram. Min syn behöver inte förbättras men samhällets reella syn på personer med synnedsättning behöver det.

Foto: Joakim Lindgren