Hallå där,

Lisa, Petra och Anna som gör podcasten Funkismorsorna. Hur kom idén till att göra en podcast?

– Vi har alla tre gått igenom den tuffa resa det innebär att bli funkisförälder. Känslan när det barn man trodde man hade och den framtid man hade stakat ut helt plötsligt byts ut mot något helt annat. Sorgen man känner över det man förlorat innan man kan glädjas åt det som blev istället. Och en känsla som var så oerhört stark då var ensamheten. Vi trodde nog alla att det bara var vi som kände så här. Men oj, så fel vi hade. Vi är många i samma situation! Men av naturliga skäl är det svårt att ”söka nya funkisvänner” där och då. Hade det funnits en podd med andra föräldrar som pratade om deras vardag, svårigheter och glädjeämnen så hade det varit en stor tröst. Därför startade vi vår podd. Att det sedan var som terapi att spela in den var en rejäl bonus. 😊


Hur skulle ni vilja beskriva er podcast? Vad lyfter ni?
– Vi pratar om oss, våra barn och familjer och allt som hör funkislivet till. Vi berättar hur våra resor såg ut. Hur vi tog oss ur våra svarta hål. Vi pratar om kampen med skolskjuts, bristen på aktiviteter, vardagliga utbrott och vi skrattar åt alla knasiga situationer vi hamnar i tack vare våra älskade små funkisar. Vi pratar om den enorma kärleken vi känner och vi pratar om oron inför framtiden, bland annat. Vårt problem är aldrig att hitta något att prata om utan snarare hur vi skall få tyst på varandra…

Vad har ni fått för reaktioner?
– Fantastiska. Vi är så rörda och tacksamma. Aldrig hade vi kunnat ana att vi skulle kunna bidra så mycket som vi verkar göra. Alla de meddelanden vi fått skickat till oss borde vi stoppa in i en pärm och ta fram och läsa varje gång vi känner oss lite nere.


Vad hoppas ni att podcasten ska ge andra?

– Vi hoppas att den ska ge en känsla av samhörighet – att man inte är ensam och att det inte behöver vara så jäkligt som det kan kännas då och då. Vi hoppas också att man skall kunna skratta åt alla knasigheter vi får vara med om och ge en känsla av att vi klarar det. Tillsammans! Och såklart, att man skall känna att alla våra barn är precis lika bra och värdefulla som alla andra barn. De är liksom bara lite ”extra allt”!

Och nyligen med i Nyhetsmorgon och pratade om podcasten. Hur var det?
– Väldigt roligt. Vi är ju inte så tillbakadragna av oss och drabbades av värsta flamset innan vi skulle ut i sändning. Som tre små skolflickor på Liseberg, haha!


Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image0-819x1024.jpeg


Ni har ju lite bakgrund bakom kameran! Hur?
– Lisa producerar Postkodmiljonären sen många år, Petra producerar en mängd av de reklamfilmer som man ser dagligen och Anna är den som castar fram de flesta kändisar till de stora underhållningsprogrammen.

Gav det mersmak?
– Absolut! Det är ju svårt att få tyst på oss så nästa gång vill vi nog ha en hel timme…haha!

Avslutningsvis, vad hoppas ni att podcasten ska ge andra?

– Vi hoppas att den ska ge en känsla av samhörighet – att man inte är ensam och att det inte behöver vara så jäkligt som det kan kännas då och då. Vi hoppas också att man skall kunna skratta åt alla knasigheter vi får vara med om och ge en känsla av att vi klarar det. Tillsammans! Och såklart, att man skall känna att alla våra barn är precis lika bra och värdefulla som alla andra barn. De är liksom bara lite ”extra allt”!

Lyssna på podcasten här.


Vi är Funkismorsorna:

Lisa Idering – tv-producent och mamma till Kalle, 10 år, & Pelle, 9 år, med Renpenning Syndrom.

Petra Johansson – reklamfilmsproducent och mamma till Svante, 9 år, med autism och ADHD och Polly som är normalstörd.

Anna Eriksson – castare och mamma till Frans, 7 år, med autism och Melvin, Vilgot, Dexter och Holly som är normalstörda.


Kontakt: funkismorsorna@gmail.com