I boken Moderbloggen får läsarna följa med på en resa som handlar om att få barn på två olika, men lika dramatiska, sätt; från barnlängtan och byråkratin kring adoption till att bli mamma till ett barn med funktionsvariation.

– Det var ingen chock för oss, jag var 42 år då, säger Annika Dzedina som författat boken.

Moderbloggen startade hösten 2011 då Annika och hennes man i full färd med ett adoptera en son från Ryssland. Och till en början fick läsarna lära sig mycket om en värld som de flesta inte känner till.

– Bloggen handlade då om att längta efter barn, att adoptera med all den byråkrati och väntan och barnbesked, anknytning, föräldrakurser, medgivandeutredning och resebesked det innebär.

Ett år senare föddes dottern Alice. Alice föddes med Downs syndrom och inläggen på bloggen ändrade lite inriktning och kom nu istället mycket att handla om funktionsnedsättning, habilitering, fosterdiagnostik, syskongnabb, falukorv och familjeliv. Annika vittnar om en händelserik och hektisk period.

– De åren var väldigt intensiva, särskilt eftersom Alice låg på sjukhus sina första månader. Hon hade också nässond och knapp på magen i ett och ett halvt år sammanlagt, säger hon.

Annika, som tidigare jobbat som journalist, berättar att skrivprocessen i sig var okomplicerad, men att den ändå fyllde en viktig funktion.

– Bloggen betydde nog att jag kunde tänka högt, lasta av mig det jag tänkte, kände och funderade på.

Och snart växte tanken på att samla hennes blogginlägg och ge ut dem i bokform.

– Jag tänkte att det kunde vara kul att ha bloggen/dagboken i mer samlad form. Att det blev de tre första åren var för att formen tvingade mig till avgränsning, och kanske delvis för att det mesta hände under de första åren, säger hon.

Och fortsätter:

– Men att fortsätta att prata om både adoption och funktionsnedsättningar av olika slag är viktigt.

Vill nå ut till fler

Hon berättar att hon fått positiv respons, och nu hoppas hon nå ut till personal inom vården, skola och förskola och välkomnar även någon form av föredrag.

– Jag tycker att det vore kul och också viktigt om nyblivna föräldrar läser boken, både de som adopterat och de som får barn via magen, säger hon och inflikar:
– Jag hoppas att alla känner igen sig i boken på det sättet att livet inte alltid blir som man tänkt, att de känner igen sig i fiskpinnar, makaroner och tjat. Om syskonskap, föräldraskap och om livet, helt enkelt. Jag hoppas att de som läser den tycker om den och kanske får lite grann att tänka på, säger Annika Dzedina.

Boken kan ni beställa här.