I en stad så varm att till och med colombianerna själva undvek den, där blev jag pappa. Den första gången jag träffade min dotter var ett magiskt ögonblick. Plötsligt fanns hon där, hon jag längtat efter så länge. Med orolig blick och en törst på kommunikation.
.
Hon var nästan fem, och helt döv. Åren hade gått och hon hade aldrig fått något teckenspråk, undantaget fem-sex tecken. Vi hade gått på kurser i Sverige och förberett oss så gott vi kunnat. Direkt i lägenheten började vi gå igenom saker i rummet. Lampa, katt, TV, toalett. Konkreta saker.
.
Det fanns ett behov hos henne att lära sig ett språk. Börja kommunicera med annat än ljud och pekningar. Hon utvecklades snabbt. En aha-upplevelse för henne var när hon lärde sig tecknet för ”samma” eller ”likadan”. Hon stannade till och det gick nästan att se ett ljus tändas ovanför huvudet. Plötsligt springer hon till ytterdörren, hämtar sina skor, ställer dem framför oss på golvet och pekar på dem. ”SAMMA, SAMMA, SAMMA!” Älskade barn, detta kommer att bli bra.
.
Att bli förälder till ett språklöst barn har varit tufft. Men det går knappt att beskriva så belönande det är. Varje litet tecken, varje sak hon förstod, varje framsteg hon gjorde. Allt kändes – och känns fortfarande – så stort. Magiskt. Plötsligt har hon kunnat sätta ord på saker hon tänkt på i alla år. Ledsen, glad, hungrig. Rädd, arg. Längtar. Älskar.
.
Denna erfarenhet har varit lärorik. Den har utvecklat oss som familj, och mig som pappa och person. Lärdomen jag tagit med mig är att alla barn som behöver teckenspråk, måste erbjudas det så tidigt som möjligt. Teckenspråket är nyckeln till hela världen för de barn som behöver det. Språkdeprivation, att sakna språk, är att berövas kommunikation och kontakt med omvärlden. Därför – teckenspråk direkt!
.
Följ gärna @teckensomstod här på Instagram, och lär er lite tecken. Det är alltid bra att ha!
.
Jag som skrivit detta heter Conny. Ni hittar mig vanligtvis på @babitosreflektioner. Jag bloggar och föreläser om det lite annorlunda föräldraskapet, om adoption och frågor som rör dövhet. Detta var det andra av totalt sju gästinlägg här.