IK Carlstad firade nyligen framgångar i Kim Källström Trophy i fotboll. Men att vinna är inte det viktigaste i deras verksamhet. Nu letar de efter ledare som kan få dem att växa ytterligare – på flera plan.

– Idrotten är inte alltid på allvar utan det räcker långt att tillhöra ett sammanhang, säger Christian Alexandersson, en av grundarna och initiativtagarna till parasportföreningen.

Det är fredag eftermiddag och fotbollsträning på Mariebergs IP. I en strid ström kommer spelarna ut från omklädningsrummet och trampar in på det sommargröna gräset. Stefan Hofling kickar med lätthet bollen från fot till lår och tillbaka till foten igen och avslutar med en knallhård halvvolley i bortre gaveln. Stefan är lagledare i B-laget och trivs med ansvaret i gruppen.

– Jag jobbar som väktare på Securitas och gillar den här rollen, berättar han.

Lite längre bort värmer Gabriel ”Gabbe” Berglund upp. Han var med i truppen som tog en fin andraplats i Göteborg. Han är laddad inför träningen. Distinkta skott varvas med löpningar i full fart, mitt framför tränarens ögon.

– Du, Christian, jag är nog bland de snabbaste i laget nu, säger han och rusar vidare mot andra målburen.

Christian Alexandersson blåser i visselpipan och spelarnas samlas i en ring runt honom. Det senaste året är det Anders Jansson, känd från det okända landslaget som nyligen firade triumfer i Frankrike, som leder träningarna. Den här dagen är han dock iväg på landslagsläger och då hoppar Christian in som ledare.

– Det kan väl vara kul att höra en nygammal röst ibland, säger han och får medhåll av spelarna.

Fastnade direkt för parasporten

IK Carlstad drog igång verksamheten i januari 2014. Det hela började lite av en slump. Christian Alexandersson var i jobbets tjänst på dåvarande Café Kupan i Karlstad. Han berättar att besökarna där var väldigt framåt och frågade honom ofta om han ville spela biljard och pingis med dem. Till slut blev han tillfrågad om han ville bli ledare i föreningen IF Hammaren – något han senare blev under nästan tre år. Han fastnade direkt.

– Jag brann så fruktansvärt mycket för det. Det blev snabbt mitt liv och efter några år kände jag att jag ville starta en egen förening, säger Christian Alexandersson.

Nu är klubben inne på sitt fjärde år. De har två träningar i veckan och förutom fotbollsträningarna så har de även ett innebandylag. Christian berättar att han fortfarande känner stor passion för uppdraget, men att föreningslivet stundtals är hårt och att han har fått kämpa i motvind många gånger. Framtidsvisionerna är dock fortfarande stora. Han drömmer om att i framtiden få till en egen klubblokal och en egen arena. För honom är det viktigt att spelarna får uppleva gemenskap.

– Som exempel kan man ju ta Kupan, numera Fritidsknuten. För många är det deras fritid och liv. Det är fantastiskt att se. Tänk om även vi kunde ha ett litet fik, biljard och lite aktiviteter. Det hade gjort så väldigt mycket. Men det känns lite som att vi står och trampar eftersom jag i stort sett är ensam i det här, berättar Christian Alexandersson mellan övningarna.

Hoppas på fler ledare

Gruppen består av både killar och tjejer i varierande åldrar. Att motverka utanförskap är något som Christian länge kämpat med. Han berättar att de just nu tyvärr inte kan ta emot de allra yngsta. Ledarbristen är påtaglig och Christian letar med ljus och lykta efter någon som vill bli en del av gänget.

– Föreningen startade för att nå ut till målgruppen som blir utanför i väldigt många föreningar. Jag brinner för de här och älskar de aktiva som min egen familj, säger han.

Och fortsätter:

– Nästa målsättning är att växa som förening ytterligare och därför hoppas vi att intresserade ledare hör av sig till oss. Man behöver inte vara specialist, det räcker långt om man gillar det pedagogiska och att stötta andra.