Kombinationen av ett stort bollsinne och en bländande rullstolsteknik har lett värmländska Julia Johansson till idrottsliga framgångar oavsett vilken sport hon provat på. Hon klassas just nu som Sveriges bästa spelare i rullstolshandboll. Nyligen blev hon uttagen i All Star-laget i inofficiella EM – en turnering där Sverige slutade på tredje plats.

– Jag har alltid varit idrottsintresserad och man kan säga att det började just här, säger Julia när Funkisliv möter upp i gymnastiksalen på Frykenskolan i Torsby.

Julia var med om en svår trafikolycka när hon endast var fem år gammal. Ryggmärgsskadan hon ådrog sig har dock aldrig hindrat henne från att göra det hon brinner för, idrotten. Fotbollen var egentligen hennes första kärlek, men var inte förenligt med hennes funktionsnedsättning. Friidrotten blev därför till en början hennes val.

– Jag tränade tillsammans med icke funktionsnedsatta så det var inte riktigt på samma villkor. Jag minns att jag testade kula och 60 meter, men det var mest något jag gjorde för träningens skull, säger hon.

Fastnade för handbollen

Under ett besök på Frykcenter kom hon i kontakt med några bordtennistränare från Örebro. De noterade hennes bollsinne och bjöd in henne till sina träningar. Framgångarna lät inte vänta på sig. Hon vann junior-SM som 15-åring och så småningom kom hon in bordtennisgymnasiet i Göteborg. Flytten skulle dock leda in henne på ytterligare en idrottslig stig. Göteborg lever och andas handboll och snart föll även Julia för denna fartfyllda och fysiska sport.

– Jag träffade några bekanta på ett läger som frågade om jag ville komma och testa rullstolshandboll. Det tog ett tag innan jag provade, men när jag väl gjorde det så fastnade jag direkt. Det smäller rejält och det är väldigt likt stående handboll, säger Julia.

Uttagen i All Star Team

Numera spelar hon i laget No Limits, ett lag som betyder mycket för henne. Hon har varit aktiv inom rullstolshandbollen i tre år, men det tog bara två månader innan förbundskaptenen hörde av sig. När Funkisliv träffar Julia har hon nyligen kommit hem från en lyckad internationell turnering. European Wheelchair Handball Nation´s Tournament räknas som inofficiella EM för rullstolshandboll. Sverige kom trea och Julia blev uttagen till All Star Team.

– Det var väldigt skönt att vinna bronsmatchen. Jag stänger av mycket och har inte så mycket känslor där och då, men nu efteråt kan jag njuta. Det är skönt att veta att vi blir bättre och bättre hela tiden.

Förebilden är Isabelle Gulldén och visst påminner deras spelstil om varandras.

– Jag är oftast spelfördelare. Sedan kan jag väl göra mål också, när jag vågar skjuta, säger Julia och ler.

Jag såg bilder från turneringen och noterade att du ju spelar mot skäggprydda män som antagligen väger dubbelt så mycket som du. Det är ingen barnlek att ge sig ut där på planen.

– Nej, det är jäkligt fysiskt, men eftersom jag är så snabb så är jag oftast före in i situationen och då kan de inte göra så mycket. Men om de kör på mig skulle jag antagligen flyga all världens väg.

Men du är aldrig rädd när du spelar?

– Nej då, jag tycker det är roligt att smälla på lite. Det är kul när de får stryk av en tjej. De blir så arga då, säger Julia och skrattar.

En sport på frammarsch

Rullstolshandbollen är fortfarande en ganska ny sport och mycket finns kvar att göra. Sporten ligger inte under Parasportförbundets organisation och seriespel existerar inte ännu. Dessutom förs det fortfarande diskussioner hur klassificeringssystemet ska läggas upp för att göra sporten ännu mer rättvis. Julia tror dock att rullstolshandbollen kommer växa snabbt i popularitet.

– Jag tror och hoppas att sporten kommer växa, både i Sverige och internationellt. De flesta är ju bra på något och inom rullstolshandbollen behövs det så många olika roller och spetskompetenser ute på planen. Alla behövs, oavsett funktionsnedsättning, säger Julia Johansson.