Det är tisdag eftermiddag och den rymliga lokalen på Kulturskolan i Karlskoga börjar så smått att fyllas. Varje vecka samlas här människor från kommunens dagliga verksamhet för att sjunga och sprida glädje tillsammans.

I bänkraderna blandas nyfikna förstagångsbesökare med dem som varit med från allra första början. Stämningen är till en början lite försiktig och avvaktande, men detta förändras i samma stund som tjejerna borta vid ljudanläggningen sätter på introt till låten Bada Nakna med Samir & Viktor. Några tar snabbt plats framme vid mikrofonen, medan andra nöjer sig med att klämma i rejält i refrängen. Längst bak i lokalen genomför Hampus Melander koreografin med stor entusiasm.

– Bada Nakna är min favoritlåt. Den blir jag alltid så himla glad av, säger han innan han åter tar sats.

Hampus Melander är en trogen kördeltagare.

De kallar sig för Kördelux och projektet kom till lite av en slump runt jul 2012.

– Jag hade med mig gitarren till jobbet i samband med att vi skulle sjunga lite jullåtar med en grupp bestående av ett tiotal tjejer. De sjöng så bra att jag till slut frågade rakt ut om de ville att vi skulle starta en kör. Både tonen och orden satt där direkt, säger projektledaren Rozita Åkerstedt

En speciell anda

Under körövningarna får deltagarna ibland önska sina favoriter och just egenskaper som att lära sig att vänta på sin tur och respektera andras viljor är något som är viktigt i projektet. Rozita berättar att det med tiden uppstått en speciell ”Kördelux-anda”.

– Det är viktigt att kunna respektera varandras olikheter. Vi tycker olika och lär oss att det är ok. Vi stöttar och uppmuntrar varandra och ingen här buar när någon önskar en låt som man inte gillar personligen. De lär sig vänta på sin tur och har förtroende för att deras tur kommer. Hinner vi inte med just en viss låt i dag så får vi ta den nästa gång. Det skapar trygghet, säger Rozita.

Positiva effekter

Näst på tur är låten Leende guldbruna ögon och dröjer inte många sekunder innan det spontanbuggas framme på den upphöjda scenen. Det är ingen tvekan om att Kördelux förenar och skapar glädje, både för deltagarna och för alla dem som får ta del av deras musik. Innan jul genomfördes två bejublade konserter. Vid sådana tillfällen stöttas kören upp med vana körsångare och professionella musiker och gästartister, dels för att skapa en ännu större upplevelse, men även för att motivera dem med lite lindrigare funktionsnedsättningar att deltaga. Bland annat har artisten Magnus Bäcklund engagerat sig och Peter Tikkanen är med i projektet som konstnärlig ledare och har även producerat konserterna. Rozita har sett många positiva effekter av projektet.

– Många tar för sig på ett helt annat sätt numera. De vågar önska egna låtar och gå upp på scenen för att sjunga i mikrofonen. Dessutom är det fler som tar social kontakt, till exempel att ta någon annan i handen. Det är en seger att våga vara med på konserter. Dessutom har jag märkt att många pratar bättre nu än tidigare. Det är lättare att höra vad de säger, säger Rozita som är glad för det fina samarbetet i kommunen.

– Det är av stor betydelse.  Kultur- och socialförvaltningen har varit väldigt positiva till Kördelux och vi får till exempel tillgång till de fina lokalerna här på Kulturskolan. Vi har även fått en fin kontakt med lärarna här och tanken är att deltagarna ska söka sig hit för att vara med på fler saker.

En som länge varit en del av Kulturskolan är Karin Brenander. Hon berättar att hon är uppvuxen i en musikalisk familj och att spela instrument är en stor favorit.

– Jag har varit med i Kördelux i ett år. Men jag har spelat piano här på Kulturskolan i mer än 30 år. Sedan spelar jag gärna gitarr där hemma med. Jag älskar musik, säger hon och ler stort.

Vill utveckla kulturen

Allmänna Arvsfonden har gått in och bidragit med medel och Rozita trivs med sitt uppdrag att utveckla kulturen på den dagliga verksamheten i Karlskoga. Under hösten kunde deltagarna prova på dans och att spela instrument och framöver planeras det även för teater och bild och form. Hon är lite hemlighetsfull vad gäller framtiden, men kan avslöja att det snart är dags för en ny konsert med Kördelux.

– Det är lite olika saker på gång som vi inte riktigt kan berätta än. Men den 18 mars är det i alla fall dags för den tredje upplagan av ”Världen låter”. Det är en integrationsfestival där det kommer bjudas på musik och kultur från hela världen. Det får man inte missa, avslutar Rozita Åkerstedt.