2010 drabbades Matts Wignell av en stroke. En av följderna blev att närminnet försämrades kraftigt. Detta har dock inte hindrat honom från att leva sitt liv med en stor portion humor.

– Bristen på närminne är det mest påtagliga och även balansen är sisådär, alltså ungefär samma problem som många har efter en helkväll på puben, säger Matts skämtsamt.

Det var vid en sommarstuga utanför Årjäng som stroken skedde. Matts var involverad inför kaffeserveringen vid en friluftsgudstjänst och gick iväg för att hämta något. Strax därpå hittar en av besökarna på platsen honom, fortfarande stående upprätt, men väldigt vilsen. De på plats förstod vad som hade hänt och snart var en ambulans på plats. En hjärnröntgen genomfördes och det konstaterades att han hade en blödning. Det blev helikopterfärd till Akademiska sjukhuset i Uppsala och därefter väntade träningar och behandlingar på bland annat Frykcenter i Torsby. Matts hade av förklarliga skäl svårt att förstå vad som hade hänt.

– Jag kunde inte tro att det var sant, jag hade ju inget minne av att något hänt. Först trodde jag at jag hade varit med om en bilolycka eftersom det var den enda tänkbara förklaringen till varför jag befann mig på ett sjukhus. Då hade ju trots allt 3 veckor försvunnit ur mitt liv och dessa 3 veckor är fortfarande försvunna ur mitt minne, säger han.

”Det har jag inget minne av”

Han berättar att han inte har samma tålamod som tidigare och att han alltid känner sig vilsen eftersom det är svårt för honom att veta vad som nyss har hänt. Vanor och rutiner hjälper honom att klara vardagen.

– Kalendern och påminnelser i mobiltelefonen använder jag mycket. Jag tar även mycket bilder med telefonen eftersom de ”sätter igång” minnen. Jag växte upp och lever fortfarande i Årjäng och här känna många till att jag ibland behöver hjälp för att minnas. Folk har förståelse för när jag har glömt och många som försöker hjälpa mig, säger Matts.

Systemet fick han hjälp att utveckla av personalen på dagrehab i Arvika och när han gick kursen ”Hjärngänget” på Kristinehamns Folkhögskola, KPS. Han berättar att han är glad att han har övriga sinnen intakta och tacksam för att han fick träffa människor som upplevt liknande händelser på Hjärngänget-kursen. Numera jobbar han deltid på en fritidsgård och har ett stort motor- och teknikintresse. Vardagen är inrutad.

– Jag försöker ha aktiviteter bundna till olika veckodagar. Till exempel; tvättning på tisdagar och torsdagar, bowling på onsdagar, städning lördagar, fixa i garaget på tisdag och torsdag och så vidare. I och med stroken har jag fått en bättre insikt i vad som är viktigt och vad som betyder något för mig. Människor är väldigt viktiga för mig och jag försöker prioritera att träffa mycket människor i olika sammanhang, säger Matts som ser positivt på livet.

– Att drabbas av något väldigt omvälvande behöver inte betyda att det blir sämre, utan kan snarare innebära att något blir mycket bättre. Det finns ju fördelar även med minnesbrist. Min favoritreplik numera är till exempel ”det har jag inget minne av”, säger Matts och skrattar.