I boken Bara Vanlig beskrivs en pappas kamp för sin dotters rätt till ett värdigt liv. Melina föddes med särskilda behov och i boken berättar hennes pappa Niclas Wennerlund om den dagliga kampen mot samhällets funkofobi.

– Det är med blandade känslor som jag delar med mig av mina innersta tankar och känslor på det här sättet. Att skriva den här boken är bland det svåraste jag har gjort men jag hoppas att folk ska tycka om den. Kan vi bara få en person att ändra sin uppfattning och få en ökad förståelse för att alla kan bidra i samhället, då har allting varit värt det, säger Niclas Wennerlund i ett pressmeddelande.

Få, inte ens läkaren, trodde vid födseln att Melina någonsin skulle lära sig gå. Men vid fem års ålder överbevisade hon dem och trots dagliga kamper har hon sedan dess gång på gång visat att allting är möjligt och hur viktigt det är att aldrig ge upp.

I boken får vi inte bara följa Melina och hennes pappa på en resa mellan glädje, hopp och sorg utan det är också en inblick i hur det kom sig att Niclas och Melina tillsammans startade Bara Vanlig, löpargruppen för personer med funktionsvariationer som har växt till en folkrörelse. Den erbjuder en möjlighet för alla människor att få vara just det, bara vanlig.

– Den här våren och sommaren har många av oss som är vana vid frihet fått känna på hur det är vara “fast” i sitt eget hem. En känsla som är alldeles för vanlig bland personer med olika funktionsvariationer. Jag hoppas att vi alla kommer ihåg den här känslan även när pandemin börjar släppa sitt grepp och tillsammans kan arbeta för att fler ska få ta del av friheten som vi tar för givet, säger Niclas Wennerlund i ett pressmeddelande.

Boken har Niclas skrivit tillsammans med författaren Peter Westberg, som tidigare bland annat skrivit spänningsromanerna Europa Pandemus och Aurora, beskyddaren.

– Det här är en oerhört viktig bok som kommer att kunna göra skillnad för många andra föräldrar i liknande situation och ge ökad förståelse för en utsatt grupp människor som samhället inte tagit ansvar för. Att se Bara Vanlig i tryck efter all tid som gått åt till att skriva och söka förlag är oerhört stort, något jag verkligen känner mig stolt över, säger Peter Westberg.

Kontakt:

Niclas Wennerlund, telefon 073 642 4637, niclas@baravanlig.se

Peter Westberg, telefon 073 778 7490, peter@peterwestberg.se