Christer Fuglesangs rymdbarnböcker om Marcus och Mariana finns sedan flera år inlästa. Nu kommer Rymdresan, en film baserad på böckerna och som dessutom är syntolkad.

− Det är roligt att det nu blivit en film, säger Christer Fuglesang i ett pressmeddelande inför biopremiären den 11 september.

I filmen Rymdresan får vi följa 12-åriga Mariana (Teresa Cortes Eliasson) och hennes styvbror Marcus (Theodor ”Theoz” Haraldsson) som efter ett bråk hamnar ombord på en hemmabyggd raket som vetenskapsmannen Albert Mann (Robert Gustafsson) byggt. Med ombord på raketen finns även Alberts sidekick Lemming (Kim Sulocki), en talande lämmel.

Fuglesang berättar att allt började när han berättade sagor för sina barn. Redan då fanns Marcus, Mariana och Farbror Albert med och efter ett tag blev det en bok – som snart följdes av fler böcker.

− Det gick undan att fara 65 miljoner år tillbaka i tiden för att skriva klart syntolkningsmanuset som vi på en fredag läste in, säger Peter Lilliecrona, producent och manusförfattare till filmens syntolkning.

Och fortsätter:

− På eftermiddagen lade vi ut introduktionen och på måndag fick Lily-Ann, en tioåring, lyssna på syntolkningen och komma med synpunkter och frågor, till exempel ”Vad träffade Alfred?”.

Syntolken Emmelie Stjärnfeldt var den som läste in texten.

− På största allvar tog vi till oss dessa frågor och korrigerade en del av det redan inlästa för att sedan lägga ut en ny version till bioapparna, säger hon.

Klicka här för mer info