Sociala medier. Det är fantastiskt på så många vis. Hade det inte varit för internet-eran så hade början av mitt liv med Savannah och alla frågor inte varit alls så nära tillhands och jag hade aldrig haft det nätverket jag har idag. Vi har oerhört mycket att tacka internet för. Allt ifrån sociala nätverk till möjligheten att få veckans matvaror levererade direkt till dörren.

Det finns dock en nackdel med internet: människor. Speciellt om du sätter ihop människor med Facebook. Jag har väl alltid tyckt att människan överlag är lite korkad men en timme eller två på Facebook gör att den övertygelsen istället blir fakta. 

Har ni någonsin reflekterat över att meningen som förr löd ”Jag hörde/läste på nyheterna…” har ersatts med ”Jag läste på Facebook…”?

Låt det där sjunka in en sekund. 

Så kommer här pandemin. Jippiekayjay! 

Nu jävlar. I årtionden har vi skrikit högt och brett om hur storebror har för mycket makt. Ingen ska väl komma här och tala om hur jag ska leva mitt liv. Regeringen är folkvald och då ska väl folket få leva som de vill. 

Åtgärderna kring just pandemin delar folket. Ena sidan sitter på sina bara knän framför Löfven och Tegnell och ber dem att stänga in dem. ”Bestäm över mig. Säg hur jag och mina medmänniskor ska leva våra liv. Storebror, jag är din slav. Nu vill jag inte leva mitt liv som jag vill utan som du säger.” En sadists våta dröm. 

Den andra sidan lallar runt som ingenting. De pissar utan att tvätta händerna. Uppträder som värsta coola snubben från orten och struntar i storebror genom att trotsa avståndsrekommendationerna som aldrig förr och slicka på lyktstolpar. Thug lajf.

För att inte tala om all dynga som sprids på just Facebook. ”Artiklar” och texter. Uppmaningar och konspirationsteorier. Jag blir så trött, på människan. På vår hets att vara duktiga. Hets att starta drev. Hets att göra narr av. Hets att använda detta som en agenda. Hets. Hets. Hets. 

Jag tänker inte sitta här och skriva om hur allvarlig pandemin är. Inte heller delar jag texter vitt och brett på Facebook som en kusins, brors, svärfars, bästa kompis, avlägsna släkting, som är läkare i forna Jugoslavien har skrivit. Det hjälper inte. 

För det första är ungefär 99 procent av de där texterna, om det inte var underförstått av texten ovan, rent fiktiva. För det andra har det aldrig någonsin varit någon som sagt: ”Jag förstod inte när forskarna stod i tv och förklarade allvaret. Jag förstod inte när detta spreds över hela världen. Jag förstod inte när rekommendationerna kom och halva Sveriges näringsliv lamslogs men nu, nu förstår jag. Allt p.g.a den där läkaren i forna Jugoslavien och hans text” 

Nope. Not going to happen. 

Så vare sig du är den som delar saker vitt och brett utan ett uns av källkritik och bara vill att folk ska förstå allvaret och att regeringen ska ta hårdare tag, eller om du är en av de där som kommer in på mitt jobb och trotsar tvåmetersregeln trots att jag backar så långt bort från dig in i väggen med ditt fortsatta tryne så nära att jag känner vad du åt i förrgår, så backa. 

Idag är intrycken alldeles för många. Vi matas med information dagligen. I alla sociala kanaler och på nyheterna. Nyheterna. Det är alltså som ett tv-program men med samhällsviktig information som visas flera gånger dagligen på exempelvis SVT och TV4. 

Har det inte nått fram än, så lär det inte göra det nu heller. Tro mig. Folk kommer inte agera annorlunda förrän det drabbar dem eller någon i sin närhet. Så många gånger jag försökt få folk att engagera sig i saker som drabbat Savannah eller hennes likar där jag i slutändan sett mig stå ensam vid barrikaden. Förutom de som såklart, själva, är drabbade. Även om även det som hänt Savannah kan hända precis vem som helst, när som helst i livet.

Tror jag att allt som sägs på nyheterna är sant? Nej, inte alltid. Jag tror på att vara kritisk i allt. Jag tror på att vara upplyst. Att läsa och ta till mig information jag kan spåra till en källa. Fast nu undrar jag varför jag ens skriver denna krönikan. Den känns som en motsägelse.

Äsch. Vaffan. Gör som ni vill. Det gör jag. 

Fäjsbook löser detta också. 

Dela vetja!