När Nicole Blomgren var 13 år blev hon utestängd från omklädningsrummet för att någon hade spridit ut att hennes CP-skada smittade. En lärare ”löste” problemet genom att ge henne ett eget omklädningsrum. Sedan dess tar hon kampen mot funkofobin vilket på kort tid har generat både hurrarop och följare på sociala medier.

Jag anser mig vara positiv till min kropp och min funktionsnedsättning. Jag uppmärksammar orättvisor på ett roligt sätt och sen lyfter jag väldigt mycket positivt, säger Nicole Blomgren när Funkisliv träffar henne.

Enköpingsbon Nicole Blomgren är bubblig, rapp i käften och full av humor. Och även om hon dagligen möter fördomar är detta egenskaper som är viktiga redskap i hennes funkiskamp. Hon berättar att hon brinner för att förändra och att motkämpa orättvisor.

– Ja, och att folk blir utbildade och får kunskap om CP, säger hon.

 

Ögonöppnare

Händelsen på högstadiet förde i alla fall med sig något positivt, mötet med en studievägledare som själv hade utsatts för mobbing.

– Hon förklarade för mig att DO fanns och berättade om olika typer av diskriminering, säger Nicole och berättar att hon fortfarande minns deras möte med värme och lite som en ögonöppnare.

– Jag tänker mycket på henne. Tyvärr, kommer jag inte ihåg vad hon heter men hon var underbar.

 

Humor som redskap

Efter skoltiden har Nicole sakta men säkert skapat sig en allt större röst och plattform. Hon berättar att det tyvärr finns alltför få influencers som pratar om funkisfrågor och tror att hennes egen popularitet kan bero på att hon lyfter fram funkisfrågorna i klarspråk och på ett lättsamt sätt, hennes eget sätt.

– Jag tror att folk är trötta på landstingssnack, stadgar och byråkrati. Ibland behöver man se saker från ett humoristiskt perspektiv. Humor är besläktat med allvar på fler än ett sätt. Sedan så är vi alltid i behov av fler. Ju fler perspektiv – desto roligare, säger hon.

Vill bli sedd

Med uppropet #vemfanståruppföross, ett forum där man delar sina erfarenheter och kämpar tillsammans, hoppas hon bli just fler och skapa. Nicole, som haltar något när hon går, berättar att hon fick idén efter att ha fått ett ”risigt beslut” från färdtjänsten.

– De ville att jag skulle göra ett gångprov och det kändes som skit. Bottenskrap typ. Då blev jag förbannad och ville se förändring, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas att det här ska leda till att makthavarna öppnar ögonen och inser att vi inte är några spelpjäser, vi är människor. Kom igen! Se oss.

 

Vad har du fått för reaktioner?

– Vissa tycker att det jag gör är överflödigt och det helt galet och då blir man ju såklart ganska ledsen. Men för det mesta har det varit kärleksbombning. Det är viktigt för folk att förstå också att uppropet inte främst handlar om mig, även om jag är ansiktet utåt, utan om allas erfarenheter. Jag är grundaren men jag vill absolut inte ha all cred. Alla människor som delar med sig är så fina och modiga!

 

Vad är nästa grej på agendan för Nicole Blomgren?

– Världsherravälde! Nej, jag skojar bara. Det blir att föreläsa tillsammans med Niclas från Bara Vanlig, en fantastisk eldsjäl sen bara att synas och synliggöra så mycket som det går.

Fotnot: Följ Nicoles kamp här och här.