Amanda Malmberg kallar sin funktionsvariation för en superkraft. Nu siktar hon på att bli den första riksdagsledamoten med Downs syndrom. Och hon längtar efter att få göra skillnad. 

– Nu är det dags att vakna, säger Amanda Malmberg.

För drygt ett år sedan var Amanda på plats när Liberalernas Jan Björklund sommartalade vid Stortorget i Malmö. Där och då tändes en politisk gnista inom henne och hon beskriver det som att det sedan dess ”gått framåt som ett ånglok”. Hon är numera aktiv i Liberalerna och hon berättar att hon siktar mot riksdagen 2022.

– Drömmen är att få vara som en riksdagsledamot eller som en parlamentariker och ha en stor post, fortsätta att göra stor skillnad, säger hon.

Funktionsvariationspolitiken är ett av många områden som hon vill göra skillnad i.

– Min uppgift är att jag har att jobba och lösa mörker ifrån assistansen / LSS så att det är en lampa som tänds!

Och det finns väldigt mycket att göra, menar Amanda.

– Förändra och framförallt att återställa det helt enkelt och det är bara att börja med det nu. För det är ändå jag som sitter med sanningens svåraste punkt som INGEN har kommit fram till! säger hon.

Och fortsätter:

– Det gäller att vara klipsk och berätta för alla vart vi är på väg någonstans och jag ser och märker att det är för mycket okunskap, inget aktivt agerande och framförallt samarbetet att jobba med aktivt förtroende i sakfrågan.

Brinner för rättvisa

Hon berättar att målet som politiker är att göra ett bra jobb och vinna folks förtroende och hjärta. Rättvisa är något hon brinner starkt för och för att kunna utföra utjämningspolitiken, för att bland annat kunna finansiera assistans och ledsagare, vill hon sänka politikernas lön rejält

– För att kunna återställa assistansen/LSS räcker det inte att satsa 150 miljarder. Man måste kapa minst 70 procent av politikernas löner för att det ska gå med vinst! säger en engagerad Amanda Malmberg.

Trivs som fisken i vattnet

Amanda trivs i rollen som folkbildare. Förra året släppte Amanda en bok om hur det är att leva med en funktionsvariation och psykisk ohälsa och numera kan hon även skriva föreläsare på sitt CV – ett uppdrag hon gillar.

– Jag trivs som fisken i vattnet och det är som min medicin, säger hon.

Vad föreläser du om?

– Jag föreläser om livet bakom diagnosen Downs Syndrom, om psykisk ohälsa, hur man bryter mönster och får en bättre psykisk hälsa!

– Jag börjar även så smått att prata om hur viktigt det är för oss att ha våra insatser ifrån LSS-lagarna för det är A och O för alla oavsett diagnos, ålder och sexuell läggning, avslutar Amanda Malmberg.

 

Fotnot: Vill man beställa Amandas böcker kan man hitta dem på Akademibokhandeln eller Vaktel Förlag.