Till hösten går Tolvskillingsoperan upp på Folkoperan i Stockholm. Nu söker de efter två personer med fysiska funktionsvariationer till två mindre, men ack så viktiga, roller i föreställningen.

– Ingen tidigare skådespelarerfarenhet krävs utan det viktigaste är att man är intresserad av att delta i vår produktion tillsammans med andra skådespelare, operasångare och orkester, säger produktionsledaren Sanna Colling.

Tolvskillingsoperan är skriven av Brecht och Weill och Folkoperans konstnärliga chef, Mellika Melouani Melani, regisserar föreställningen som är en samproduktion med Stockholm Stadsteater. Sanna Colling berättar om en värld där alla värden vänds upp och ner och där brottslingen blir kung.

– Här lever alla i skuggan av gangsterkungen och mördaren Macheath, som får både män och kvinnor på fall. Vem har råd med ideal i en sjuk värld? Så blir den undre världen en spegelvärld av den finare världen, säger hon.

Och fortsätter:

– Här regerar de fattiga. Och de profiterar på det lilla de har, sin kropp, sin själ och sin moral. I Magnus Lindmans nyöversättning av Brechts text skitar vi till verket för att komma ner i rännstenen, men vi upplever också musikens skönhet närmare än någonsin. I rollerna ser vi skådespelare, operasångare, burleskartister, kör och en riktig operaorkester.

Hur gör man ifall man är intresserad av att pröva sina skådespelarvingar

– Castingen äger rum på Folkoperan nu i vår. Som första steg, mejla sanna.colling@folkoperan.se och berätta kort om dig själv.

Redan till våren början repetitionerna.

– Första repetitionsperioden är i maj-juni och sedan i augusti fram till premiären 11 september. Sedan spelar föreställningen fyra gånger i veckan fram till sista november, säger Sanna Colling.