Rebecca Blomberg föddes med Williams syndrom. Hon upplever ibland att andra behandlar henne som om hon vore mindre värd och att det hon tänker och tycker inte tas på allvar. Snart kommer hon ge sig ut för att berätta sin historia.

– Jag är som alla andra, en människa som vill få känna sig betydelsefull, säger Rebecca Blomberg när Funkisliv når henne.

Rebecca är 27 år gammal och jobbar inom Norrköpings kommun på en av daglig verksamhets arbetsplatser som sysslar med café- och konferensverksamhet. När hon var fem år gammal fick hon veta att hon hade diagnosen Williams syndrom – en medfödd kromosomavvikelse där en del av den långa armen saknas på en av kromosomerna i kromosompar 7. För Rebecca medför diagnosen vissa utmaningar i vardagen.

– Man kan ha svårt för mycket folk svårt för höga ljud man kan ha svårt att orientera sig i omgivningen och andra praktiska saker, säger hon.

– Jag har också svårt med värk och stelhet och balans.

Hon berättar att hon gillar musik, har lätt för språk och att ta kontakta med andra människor.

Sedan sex år tillbaka bor hon i egen lägenhet, något som funkar bra, tycker Rebecca.

– Jag har boendestöd tre dagar i veckan och en kontaktperson som jag träffar regelbunden. Och min pappa hjälper mig med min ekonomi.

Har ibland krävt för mycket

Rebecca menar att hennes sociala förmåga och goda kapacitet vad gäller exempelvis språk ibland kan ställa till problem.

– Det har också varit missförstånd att folk inte förstår att jag kan ha svårt med vissa saker. Många gånger har folk krävt av mig mer av mig än vad jag klarar av, säger Rebecca Blomberg.

Och fortsätter:

– Ibland känns det som att andra behandlar en som om man är mindre värd. Och det jag tycker och tänker tas inte alltid på allvar. Beslut tas utan att jag känner mig delaktig, samt att en del pratar över huvudet på mig.

Hur skulle du vilja att andra bemöter dig?

– Möta mig med respekt och bli lyssnad på, se mig som jag är och inte bara diagnosen. Att jag är som alla andra en människa som vill få känna sig betydelsefull, säger Rebecca Blomberg.

Fotnot: Rebecca kommer inom kort att börja föreläsa. Datum och platser kommer ni bli uppdaterade om här på Funkisliv.