Åtta av landets främsta paraidrottare gör upp om vem som är årets vinnarskalle i TV4:s nya program med samma namn. Hammarös egna simmaress Lina Watz var en dem som var med under inspelningarna av Vinnarskallar på Gran Canaria tidigare i vintras.

– När jag fått lite mer information om programmet var det ingen tvekan om att jag ville vara med, säger hon och berättar att hon tycker att konceptet på programmet är fantastiskt.

Deltagarna tävlar mot varandra i grenar som bland annat cykling, armklättring, surfslalom och sumobrottning – och mellan tävlingarna delar de med sig av sina livshistorier. Historierna var många och starka. Några av de andra deltagarna var bland annat Aron Anderson som tävlat i fyra Paralympics i tre olika sporter, bestigit Kebnekaise i rullstol och senare gjort sig ett namn som både föreläsare och äventyrare, och Ebba Einarsson som tog sitt första SM-guld i rodd som senior – och bara en vecka senare drabbades av en blödning i ryggmärgen och blev förlamad från midjan och neråt – och sedan dess börjat tävla igen. Lina berättar att hon blev berörd av allas berättelser och tror att programmet även kan leda till berörda tittare.

– Det tror jag! Sedan var ju middagarna väldigt långa och det är omöjligt att få med allt, säger Lina Watz.

Och det måste varit extra starkt att vara med på plats?

– Klart det blir lite extra starkt när det är live. Det är en väldigt speciell situation, det är inte ofta man får äran att lyssna på ens persons berättelse så ostört. Det var verkligen ett privilegium, berättar hon.

Vad tror du att tittarna kommer att få med sig från programmet?

– Oj, svår fråga. Förhoppningsvis kan de bli lite inspirerade och se på situationer med ett annat perspektiv, säger Lina Watz som just nu ligger i försäsongsträning inför den kommande säsongen.

Lina får inte avslöja hur det gick i Vinnarskallar, men den 5 mars klockan 20.00 kan vi följa hennes resa på TV4, TV4 Play och C More. Lycka till, önskar vi på Funkisliv!

Foto: TV4

Här är alla deltagarna:

Andreas Neuman, 34 år från Hofors:
Andreas Neuman är lagkamrat med Per Kasperi i paraishockeylandslaget. Han var målvakt för Sverige i Paralympics i Sydkorea 2018. Andreas skadade sig allvarligt 2007 under en arbetsplatsolycka, när han fick 300 grader varmt kalk över sig, och behövde efter det bland annat amputera ena benet.

Aron Anderson, 31 år från Täby:
Aron Andersson har varit med i fyra Paralympics i hela tre olika sporter. Han är dessutom den första personen i rullstol som bestigit Kebnekaise. Aron har även tagit silver på Ironman-VM på Hawaii och har åkt hela sex Vasalopp. När Aron var sju år gammal drabbades han av cancer och när han var nio år hamnade han i rullstol efter att ha opererat bort en tumör i korsbenet.

Ebba Einarsson, 19 år från Falkenberg:
Ebba Einarsson tog 2017 sitt första SM-guld i sprint i rodd som senior. Bara en vecka efter SM-guldet drabbades hon av en blödning i ryggmärgen och blev förlamad från midjan och neråt. Ebba har nu glädjande tagit sig tillbaka och börjat tävla igen, trots förlamningen, och i höstas deltog hon i rodd-VM i Bulgarien.

Lina Watz, 22 år från Karlstad:
Lina Watz har deltagit i tre EM, fyra VM och ett Paralympics. Så sent som i fjol tog hon EM-silver och satte svenskt rekord på 100 meter ryggsim. Lina föddes med Fibula Aplasi, som innebär att man saknar ett vadben. Efter Paralympics 2016 i Rio de Janeiro amputerade Lina benet.

Marit Sundin, 45 år från Täby:
Marit Sundin kommer ursprungligen från Dalarna. Hon vann guld i Paralympics 1992 i storslalom och vann dessutom hela fem VM-guld på alpina VM 1990. Har även spelat rullstolstennis och varit rankad 39:a i världen. Marit tvingades amputera båda benen efter en trafikolycka när hon var endast tre år gammal.

Niclas Rodhborn, 50 år från Södermalm i Stockholm:
Niclas Rodhborn kommer ursprungligen från Gotland och har haft en lång och framgångsrik tenniskarriär (rankad 11 i världen i både singel och dubbel), med bland annat två lag-VM-guld. Han har dessutom varit med i Paralympics i både rullstolstennis och rullstolsbasket. I det sistnämnda har han även ett EM-guld. Han är nu förbundskapten för landslaget i rullstolstennis. Niclas bröt ryggen och blev förlamad från bröstet och neråt efter en bilolycka när han var 19 år gammal.

Per Kasperi, 25 år från Täby:
Per Kasperi spelar i paraishockeylandslaget tillsammans med Andreas Neuman och har varit med i hela tre Paralympics, nu senast i Sydkorea 2018. Han var endast 14 år när han gjorde sin landslagsdebut. Per föddes med ryggmärgsbråck, en skada som påverkar olika nerver beroende på var bråcket sitter. Det gör att Per har svårt med rörelsen i benen. Han fick sin första rullstol när bara var ett och ett halvt år gammal.

Rebecka Sternisa Bellander, 24 år från Oskarshamn:
Rebecka Sternisa Bellander har spelat tennis sedan 2012. Hon har dessutom Niclas Rodhborn som förbundskapten i landslaget. Rebecka har vunnit fem SM-guld, Nordiska Mästerskapen och är just nu rankad som nummer 47 i världen. Det stora målet är Paralympics i Tokyo 2020. När Rebecka var 16 år drabbades hon plötsligt av en autoimmun sjukdom som attackerade nerverna i ryggen och hon blev förlamad från midjan och neråt.