Som första klubb i Värmland startar nu IF Hellton Karlstad upp handboll för personer med funktionsvariationer.

– Det är spännande att se hur det kommer att utveckla sig. Vi börjar nu och har långsiktiga mål, säger Julia Böjeryd som kommer ha tränarrollen för det nystartade laget.

Julia har tidigare spelat elithandboll i bland annat Skånela och Skövde. För ett och ett halvt år sedan slutade hon med handbollen, men kände efter ett tag att hon saknade idrotten. Hon blev då ledare för Bollkul i Hellton – och när föreningen fick frågan om att starta parahandboll så tvekade hon inte.

– Det var egentligen inga frågetecken. Jag och Gunnlaugur (ungdomsansvarig) satt och drack kaffe när frågan dök upp. Jag hade aldrig hört talas om rullstolshandboll tidigare, och tyckte att målsättningen med att starta upp ett lag lät otroligt spännande, berättar hon.

Vad hoppas du kunna lära ut i tränarrollen?

– Dels handbollskunskaper, men även mycket erfarenhet i allt omkring. För att prestera i idrott är det viktigt att se till helheten. Individen måste må bra i livet allmänt, känna sig motiverad till att gå till träningen eller sammanhållning och gemenskap i laget/klubben. Det är många som tror att prestation hänger ihop med hur mycket man tränar och dylikt, men välmåendet är viktigt i sig, säger Julia Böjeryd.

Alla är välkomna

En kickoff har redan varit och den 2 februari är det dags igen. Inga förkunskaper krävs för dem som vill komma och testa, hälsar tränaren Julia som nu är redo att köra igång verksamheten igen efter lite frånvaro på grund av sjukdom.

– Alla är välkomna oavsett funktionsnedsättning. med eller utan handbollskunskaper, säger Julia Böjeryd.

Klicka här för mer info kring den kommande prova-på-dagen. Julia nås på parahandboll@hellton.se.