Girlsonwheelsswe består av fem hjulbenta tjejer som alla har fått en ryggmärgsskada på grund av ett trauma. Gruppen bildades i maj och genom deras Instagramkonto vill de bland annat visa att livet blir vad man göra det till, oavsett om man går eller rullar.

– Vi ville starta den här gruppen för att trotsa fördomar samt sprida motivation och inspiration till speciellt andra tjejer i rullstol. Det behövs kvinnliga förebilder, säger Kristin Savela.

Det är fler män än kvinnor som får en ryggmärgsskada och därför kände de att det behövs mer girlpower. De fem tjejerna i gruppen är Louise från Göteborg, Andrea från Linköping, Helle från Stockholm, My från Luleå och Kristin från Karlstad. Kristin berättar att de träffades via sociala medier och tillsammans vill de bland annat visa att ett liv med ryggmärgsskada och rullstol inte är ett sämre liv.

– Allt går bara att vi gör det på ett lite annorlunda sätt i vissa situationer. Seda vill vi även sprida kunskap om just ryggmärgsskador då många i första hand tror att det är att vi inte kan gå som är det främsta ”problemet” men så är det ju inte. Det är så mycket mer man förlorar när man drabbas av en ryggmärgsskada, säger hon.

Ta inte något för givet

Kristin berättar att hon lever efter mottot ”Ta inte någon eller något för givet inte ens livet”

– Jag tycker att man tar saker för givna så lätt men när man har råkat ut för ett trauma så för man en helt annan syn på livet. Numera gläder man sig åt saker som man förut tog för givet. Även att inget är omöjligt, säger Kristin Savela.

Fotnot: Årets tema i Musikhjälpen är Alla har rätt att funka olika och tjejerna har en egen bössa som ni kan stötta här.