Dansen var Yasmin Nilsons identitet och passion. En dykolycka förändrade hennes liv och en kamp för att återta livet började. Nu är hon journalist och föreläsare – och en prisbelönt poddare som älskar att möta människor och genom samtalet lära sig mer av deras perspektiv.

– Min förhoppning är att Soluret ska spränga människors fördomar, säger Yasmin Nilson när Funkisliv kontaktar henne.

År 2012 släppte hon självbiografin Yasmin – När livet störtdök, en naken och ärlig berättelse om resan från när livet var som tuffast till att hon återerövrade sin identitet.

– Passionen i mitt liv var att dansa, det var min identitet, att förlora rörelseförmågan var det värsta som kunde hända mig. Till en början ville jag inte leva, men så småningom fann jag nya mikromål, som gjorde att jag med konstruktiva krafter tog mig igenom det nattsvarta, säger hon.

I samband med publiceringen började hon även föreläsa om sin livshistoria. Dessutom är hon en prisbelönt poddare som tidigare fick ta emot Hjärter-Ess-priset för podcasten Timglaset.

– Ett viktigt erkännande för ett hårt och betydelsefullt arbete. Jag är väldigt stolt över priset. Det var många röster som jag och Max ville lyfta fram och det lyckades vi med, säger hon.

Berör alla

Nu gör hon Soluret, en podcast som Funkisliv varmt kan rekommendera. Yasmin berättar att gästernas livshistorier berör ämnen som exempelvis sexuella övergrepp, missbruk, mobbning, psykisk ohälsa, kriminalitet, mångfald, integration, anorexi och utanförskap och bjuder på berättelser som berör alla. Förutom svåra livshistorier så har gästerna en sak gemensamt – de har tagit sig igenom motgångarna och lever i dag meningsfulla och framgångsrika liv. Responsen har varit god.

– Jag har fått varm och kärleksfull respons. Människor kan relatera och få nya perspektiv, säger Yasmin Nilson och tillägger att podcastvärlden är en djungel och det kan vara svårt att nå ut.

Foto: Staffan West

 

Vill spränga fördomar

Yasmin hoppas dessutom att produkten ska spränga människors fördomar.

– Avsnitten innehåller allvar men också mycket skratt och glädje. Podden sticker på så sätt att den belyser mångfald och det finns en gäst för alla.

– Även om jag har ett mål med varje gäst, vad jag vill få ut, så får de prata fritt, säger Yasmin Nilson.

Du är även involverad i Arbetsförmedlingens reklamfilm Gör plats. Vad hoppas ni uppnå med den?

– Där är jag en av tre karaktärer med funktionsnedsättning som tar mig till jobbet, trots hinder på vägen. Syftet är att få fler arbetsgivare att anställa personer med funktionsnedsättningar och öppna upp för mångfald. Jag verkar som ambassadör för Arbetsförmedlingen och föreläser om ämnet för att sprida kunskapen. Arbetsgivare måste se kompetensen bortom funktionsnedsättningen och se fördelarna med mångfald, säger Yasmin Nilson.

 

Podcasten hittar ni här.