På söndag sparkar INAS World Football Championships, fotbolls-VM för spelare med någon form av intellektuell funktionsvariation, igång i Karlstad. Fagerås-sonen Anders Jansson är det värmländska inslaget i truppen.

– Det pirrar lite i kroppen, säger Anders Jansson och tittar ut över gräsmattan på Tingvalla IP i Karlstad där Sverige premiärspelar mot Tyskland.

Inne på arenan vilar lugnet efter förra veckans friidrottsurladdning. Folksam Grand Prix städas bort, men subtilt rustar arenan samtidigt upp för nya idrottsupplevelser i form av en vaktmästare som kritar linjerna. Möjligheten att spela ett mästerskap i Värmland är något som Anders har sett fram emot länge.

– Det är något man har gått och väntat på längre. Äntligen är det igång, säger han.

Anders Jansson beskriver sig själv som en allroundspelare som kan spela var som helst. Han var med i truppen även 2014 då laget tog en sjundeplats i VM i Brasilien och även i det EM-lag som tog hem bronset för två år sedan. Nu hoppas och tror han på ännu bättre resultat.

– Vi har haft en formkurva som har gått upp hela tiden och vi blir mer och mer samspelta. Jag tror att det här är vårt år, säger han.

Och fortsätter:

– En final vore roligt såklart, men en semifinalplats är ett realistiskt mål, säger Anders Jansson.

Ett problem med ett uttänjt korsband har ställt till vissa problem i uppladdningen, men Anders har fått goda signaler mot slutet.

– Jag spelade Gothia Cup med IK Carlstad i förra veckan och hade inga problem då. Det är vid långa rusher som det kan bli lite påfrestningar, men jag är inte orolig och har fått klartecken att vara med VM, säger han.

Längtar till Sannerudsvallen

Mästerskapet spelas i Karlstad, Kil, Arvika och Kristinehamn. Och Anders, som är uppväxt i Fagerås och även har representerat Kil under ungdomsåren, har ringat in ett datum i kalendern lite speciellt.

– Den 11 augusti mot Sydafrika. Det är ett fruktansvärt bra fotbollslag, men att spela på just Sannerudsvallen är magiskt och jag hoppas verkligen att jag kan locka folk. säger han entusiastiskt.

Förutom Sydafrika har Sverige Frankrike och Argentina i sin grupp, en bra lottning, tycker Anders.

– Det är väl egentligen Sydafrika som vi blev lite, nja, när vi såg lottningen. De kom tvåa i förra VM och de har ett spelsystem som vi inte tycker om.

Hur spelar de?

– De löper på allt och står aldrig stilla. Det känns som att de aldrig tog slut heller, och i värmen i Brasilien dessutom.

Den gången blev det storstryk med 1-10, men nu är de bättre förberedda.

– Vi vet hur de spelar och jag tror att vi kan störa dem på ett annat sätt med defensivt arbete och genom att gå på kontringar. Det finns en möjlighet, även om jag tror att det blir svårt, säger Anders Jansson.

Hoppas att folk får upp ögonen för laget

Anders hoppas att läktarna på Tingvalla IP ska fyllas på söndag och förutom de rent sportsliga ambitionerna hoppas Anders att ett VM på hemmaplan kan föra med sig andra viktiga effekter.

– Publiken kan förvänta sig en härlig fotbollsmatch. Mitt mål med det här VM-et är också att folk ska komma hit och få se att det finns fler landslag som kan spela riktigt fin fotboll. Vi kan spela riktigt bra när det klaffar, även om vi har lite svårare att lära oss, avslutar Anders Jansson.