I år var parahandbollen för första gången en del av Partille Cup – världens största årliga turnering i handboll. Torsby-tjejen Julia Johansson var en av deltagarna och efter slutsignalen i finalmatchen var hon nöjd, av flera anledningar.

– Det var en fantastisk upplevelse att få vara med som en del i världens största handbollscup och att få vara med på invigning och allt annat tillhörande precis som de andra klasserna där ingen har någon funktionsnedsättning. Så som det ska vara, säger Julia Johansson när Funkisliv kontaktar henne.

Parahandbollen har tagit steget in i det svenska handbollsförbundet och genom turneringar som detta växer den in alltmer i organisationen. Julia är själv involverad i Handboll för alla hela livet – ett projekt som ska främja utvecklingen av parahandbollen och som innefattar rullstolshandboll och handboll för gående (personer med intellektuell funktionsvariation). Under Partille Cup deltog fem lag, samtliga från Sverige, men tanken och målet är att växa och inom kort även locka utländska lag, till exempel från Portugal och Nederländerna där sporten är populär. Julia berättar att hon hoppas och tror att det snart kommer bli en tillväxt av lag runt om i Sverige och snart har alla intresserade värmlänningar möjlighet att få träffa Julia och lära sig mer om denna fartfyllda sport.

– En introdag kommer att hållas i september där alla som vill kommer att få möjligheten att få veta vad parahandboll är och även få chansen till att testa på, säger hon.

Julia med segerbucklan.

Och hur gick finalen?

– Våra två lag från Nolimits spelade i finalen och där vann laget som jag fick representera. Det har varit lite matchuppehåll ett tag så de flesta kände sig antagligen lite vilsna på planen ett tag, men jag tycker ändå att vi kom in i det hela mer och mer och kunde emellanåt visa upp ett fint spel, säger Julia Johansson.