Sofia Stigendal ville skapa en röst för livet i vardagen hos familjer med anhöriga med funktionsvariation. På Funkisfamilj kan man följa hennes liv och upplevelser.

– Jag behövde en ventil själv och startade den för att jag ville hjälpa andra sätta ord på det som är gemensamt för många av oss i ovanstående, säger Sofia Stigendal.

På plattformarna blandas vardagens OS-guld och framgångar i det lilla med funkislivets utmaningar och kamp i det som andra tar för givet i såväl politiken som vardagen.

– Förhoppningen med Funkisfamilj på längre sikt är att vara en stark röst i funkpolitiken, vara en utbildande sådan för allmänheten och en stöttande och skrivande sådan för andra i samma situation. Och det hoppas jag kunna vara på andra sätt än bara genom sociala media, säger hon.

 

Vad har du fått för respons?

– Att jag lyckas förmedla och sätta ord på det många av oss känner och upplever på ett målande och rättvisande sätt. Att personer som inte stått så nära denna verklighet har fått lite nya perspektiv och insikter och sätt att se på situationer och beteenden de tidigare kanske blivit frustrerade eller blasé över, berättar hon.

 

Vill lyfta funkisfrågor

Sofias närmaste fokus just nu är funkpolitiken inför valet och debatten kring LSS.

– Jag försöker lyfta exempel från familjers liv, samt uttalanden och ageranden från politikerna i frågan under egna parollen #deträckernu, säger Sofia Stigendal.

Och fortsätter:

– Om du har tips på en familj, tips på vad som sägs, gjorts av politiker – hör gärna av dig! I övrigt hoppas jag få träffa så många som möjligt på demonstrationen för LSS den 17/6 i Kungsträdgården i Stockholm.

 

Fotnot: Funkisfamilj finns att hitta på Instagram, Facebook och på hennes hemsida som ni hittar här.