Timmy Doverdal drömmer om att bli en framstående musikproducent. Nyligen medverkade han i tv-programmet Lerins lärlingar. Med sig fick han en stor portion konstnärlig inspiration och en tydlig riktning inför framtiden.

– Drömmen är att skicka in ett bidrag till Melodifestivalen, säger Timmy Doverdal.

På den dagliga verksamheten vid Gylleniusgatan i Karlstad har Timmy tagit plats vid sin absoluta favoritplats, framför datorn i musikstudion. Här tillbringar han några dagar i veckan och i sann producentanda har han namngett lokalen.

– Jag kallar den för Audioplant-studion. Det är här musiken växer, säger han.

Timmy i studion på Gylleniusgatan.

Timmy var en av deltagarna i programmet Lerins lärlingar på SVT – ett program där konstnären Lars Lerin anordnade en konstskola för människor med funktionsvariationer. Timmy berättar att han först var tveksam till att medverka. Detta eftersom han bär med sig tråkiga erfarenheter från skoltiden i Filipstad där en lärare bland annat sade att Timmy aldrig skulle bli något.

– Bara för att det hade något med skola att göra så blev jag livrädd. Det var tur att min mamma övertalade mig att vara med på det här. Hon fick mig att inse att det här skulle bli kul, säger Timmy.

Programmet blev en stor succé och Timmy gläds över upplevelsen.

– Det här var ingen press utan en rolig grej där jag samtidigt kände att jag utvecklades.

 

Inspirerades av Lerin

Timmy var mangatecknare en gång i tiden och han har alltid varit konstnärligt lagd. Mötet med Lars Lerin inspirerade honom. Han berättar att det kändes som en grind som öppnades, eller som en fisk som kom fram ur vågorna.

– Det är så kul att träffa en sådan trevlig och snäll människa. Han var den bästa läraren jag haft i mitt liv, säger Timmy Doverdal.

– Han hade en speciell teknik där man var fri. Jag kände att jag utvecklades när han kom in i bilden; både som människa och som artist. Jag fick med mig inspiration från bildvärlden och förde över det till musikvärlden, berättar han.

 

Efterlängtat besök

Timmy var under fjolåret arrangör och producent till Funkizfestivalen, en musikfestival i tre delar för personer med funktionsvariationer. Han drömmer om att bli en framstående musikproducent och under Lerins lärlingar fick han även uppleva en av sina drömmar, nämligen att besöka den mytomspunna Cheiron-studion på Kungsholmen i Stockholm. Under 1990-talet var här som Denniz Pop och Max Martin producerade hits åt många internationella stjärnor. Timmy fick rysningar redan när han såg byggnaden.

– När vi kom fram gick jag rakt fram till väggen och sade: ”Cheiron, popsagan!”

Väl på plats fick han träffa Jörgen Elofsson, ett stort namn inom musiken som bland annat har skrivit Britney Spears jättehit Crazy.

– Jag blev glad av att träffa honom. Vi kom överens på något sätt.

Timmy var arrangör och producent under Funkizfestivalen.

Vad lärde han dig?

– När Jörgen gör en hitlåt så har det mycket med energier att göra. Det lärde han mig och jag tog vara på hans tips.

– Jag fick sådant sug att göra låtar och skriva musik igen. På allvar alltså. Nu vet jag vart jag är på väg, säger han.

Reaktionerna efter programmet har enbart varit positiva. Och han har märkt av att programmet var populärt och att han nu är ett välbekant ansikte.

– Det är inte som i den amerikanska kulturen med paparazzi och sådant. Här kommer folk fram och säger att de gillar programmet istället. De är jätteartiga och trevliga, säger han.

 

Drömmen om Melodifestivalen

Timmy berättar att han tycker att det vore mäktigt och en stor seger om han, som har autism, någon gång skulle få med en låt i Melodifestivalen. Låten tänker han sig ska vara i Max Martins anda och ifall han slår igenom kommersiellt är målet givet.

– Det är en dröm att få jobba med Backstreet Boys. Det vore något det, säger Timmy Doverdal entusiastiskt innan han tar på sig hörlurarna och fortsätter att skapa framför datorn.

 

Fotnot: Om ni vill lyssna på Timmys musik så har han några låtar på Soundcloud (sök på Timmy Doverdal).