Slagkombinationer mot sandsäcken och snabba fötter över löpstegen. Två dagar i veckan samlas ett gäng med Parkinsons sjukdom för att genom boxningsträning ta fajten mot sjukdomen – ofta med ett leende på läpparna.

– I den här gruppen är det glädje på ett helt annat sätt, säger Linnea Bruhn som driver Boxing for Wellness.

Utanför boxningslokalen har ett tiotal träningssugna seniorer samlats. Det är nästan en halvtimme kvar till att passet ska börja, men de brukar samlas lite tidigare för att fika och umgås. Berit Nilsson är en av dem som varit med från starten i våras förra året. Hon har märkt av många positiva effekter.

– Jag tycker att det har hjälpt väldigt mycket. Jag har blivit piggare, blivit lite mjukare och fått bättre balans. Jag ser fram emot att gå till träningen, säger hon.

Och fortsätter:

– Sedan är det ju mycket med det sociala. Att träffa kompisarna här. Vi har roligt och det är ganska högt i tak, säger Berit och skrattar.

Forskning från USA har visat att boxning har välgörande effekter för Parkinsonsjuka. En märklig kombination kanske många tycker rent spontant, men Berit förklarar att på deras träningar är det inte tillåtet med slag mot huvud och kropp.

– Inte än i alla fall, fortsätter hon och skrattar.

– En gick in rätt in i väggen där inne, men han får ju skylla sig själv, säger en annan och river upp ett gapskratt.

Kerstin Elander sitter också med runt bordet. Hon var den som tog initiativet till träningen. För drygt ett år sedan pratade hon med en kollega på jobbet om att hon hade fått sjukdomen. Kollegan var från Visby och berättade att han hade hört tals om att de har boxningsträning för människor med Parkinson på Gotland. Kerstin började därför ringa runt till många gym i Karlstad med omnejd utan att få napp.

Var de kanske lite osäkra eftersom man inte förknippar Parkinsons med just boxning?

– Jag vet inte. Vi slår inte på varandra, vi slår ihjäl Parkinson, säger Kerstin Elander och får medhåll från de andra kring bordet.

Till slut hittade hon Linnea Bruhn genom att söka på internet. Linnea driver sedan tidigare Pink Gloves Boxing, boxning för tjejer, och är en utbildad instruktör. Linnea, som själv hade funderat på att starta träning för en sådan grupp, nappade direkt när hon fick samtalet.

– Bara några veckor innan Kerstin ringde mig så hade jag sett en artikel om boxning och Parkinson-sjuka. Jag hade läst på lite och lagt det på min att-göra-lista eftersom jag tyckte att det vore en bra sak att göra, säger hon.

Stort intresse

Efter det samtalet rullade det på fort. Ett tjugotal anmälningar och några veckor senare var träningarna igång.  Nu träffas de två gånger i veckan för att boxningsträna tillsammans. Linnea stortrivs med sina nya adepter.

– Det är så himla roligt, så mycket gemenskap. De kommer hit tidigare och fikar och umgås. Det betyder mycket, säger hon.

 

Deltagarna har fått snabbare fötter och bättre koordination under året som gått.

Inne i hallen är träningen dragit igång. Deltagarna är i full gång med stationsträning bestående av olika boxningsövningar. Vissa tränar parvis med mitsar och handskar, andra tar sig med raska fötter över den utlagda löpstegen på golvet. I ena ändan av salen får några instruktioner samtidigt som de skuggboxar mot spegeln. Varje siffra som utropas betyder ett visst slag – en övning som Linnea lagt in för att träna även det kognitiva.

– Vi har namngett alla slagen med siffror så att de även får jobba med den kognitiva träningen samtidigt. Säger jag en etta så får de slå en vänsterjabb och så vidare, instruerar Linnea Bruhn.

– Det gäller att hjärnan är med, säger Tommy Jacobsson innan han jabbar vidare mot spegelväggen.

Träningen har gett Berit Nilsson mer kraft och ork. Här ger hon sandsäcken en omgång.

Tydlig utveckling

Linnea har sett stora framsteg på deltagarna under perioden som träningarna ägt rum.

– Man ser utvecklingen på ett helt annat sätt än i många andra grupper. I början kunde några inte ta ett joggingsteg, men det ser man nu när de värmer upp. Även kraften i slagen har blivit betydligt bättre. Jag känner det i axlar och armar nu när jag stått med mitsar som de har slagit på. Även jag är rejält svettig efter ett pass numera, säger Linnea och ler.

Linnea berättar att nivån på träningar passar alla och välkomnar nya deltagare med Parkinsons sjukdom att prova på.

– Man kan komma in som helt ny. Vi utvecklar övningarna individuellt efterhand så alla är välkomna, avslutar Linnea Bruhn.

 

Fotnot: Har ni Parkinsons sjukdom och vill testa boxning? Kontakta Linnea på info@wellnessbylinnea.se, eller ring 0706046015. Alla får testa på gratis en gång.