Som femtonåring förlorade Hampus Karlsson det mesta av talförmågan. Genom konsten har han hittat ett nytt språk och nya sätt att uttrycka sig.

– Det har helt klart blivit ett sätt för mig att uttrycka sig, berättar Hampus Karlsson.

Intill Sliperiet, i vackra Borgvik och i en omgivning som nästan liknar en tavla i sig själv, har Hampus sin ateljé. Konster har varit en passion för honom ändå sedan tidig ålder och hans utställningar finns och har funnits att beskåda många fina salonger. Genom att skriva ner sina svar berättar Hampus om hur allt började.

– Som tonåring var det en del ute, alltså inte helt lagligt. Det var ju spännande, men det fanns inga lagliga väggar i Karlstad som det gör nu. Jag åkte även till Göteborg och målade där det fanns lagliga ställen, berättar han.

I tonåren råkade Hampus ut för en olycka som förde med sig att hans tal-, läs- och skrivcentra blev förstört, samt att Hampus fick en halvsidesförlamning. När Funkisliv träffar honom har han med sig en av sina assistenter från Passal och Hampus får vardagen att fungera bra.

– För mig är det viktigt att jag kan vara mig själv med mina assistenter, att de är lyhörda. Det är viktigt att de passar in i mitt liv som innehåller allt från träning, resor, vänner, konsten och familjen, menar Hampus.

Han beskriver det som fruktansvärt jobbigt och under en tid tappade han lusten att skapa. Det var en speciell lärare på gymnasiet som fick igång hans kreativa ådra igen.

– Jag tyckte det var väldigt jobbigt då jag inte alls kunde måla som jag gjort tidigare och kände mig helt värdelös. Men min bildlärare Janne Petterson, själv konstnär och lärare på gymnasiet, fick mig var duktig på att få mig att jobba framåt, berättar Hampus Karlsson.

Vill bli bedömd som alla andra

I samma veva fick han en fråga från Oscar Magnusson som precis hade köpt Sliperiet. Oscar frågade om Hampus om han ville ha en utställning där.

– Det vill jag såklart så klart, säger han.

Utställningen hette ”Mitt språk”. Den lockade folk och allt blev sålt. Sedan trädde Janne in i bilden igen. Han tyckte att Hampus skulle söka till Höstsalongen, som då var på Rackstadsmuseet i Arvika. När man söker dit vet juryn ingenting om vem konstnären är. Hampus gjorde slag i saken och blev antagen. Han berättar att han tyckte att det kändes väldigt bra att bli bedömd på exakt samma sätt som alla andra.

– Jag fick mycket positiv respons på den utställningen så där någonstans växte både självförtroendet och skaparlusten ordentligt, berättar han.

Ett sätt att uttrycka sig

I rummet längst in sätter han sig framför staffliet. Han berättar att han framför allt målar för att det är kul, men att det även blivit ett sätt för honom att uttrycka sig. Från början var det renodlat graffiti, men nu har han plockat in olika tekniker.

– Senaste tiden har jag använt mig mest av en kombination mellan sprayfärger och squeezers. Mycket färg som ger mina speciella ”drips” som man kan se mycket i mina tavlor.

– Jag skildrar helst en tanke jag har. Jag målar ju ganska abstrakt så mina bilder tolkas ju väldigt olika av olika människor. Det tycker jag är kul, förklarar han.

Välkomnar besökare

När vi träffas har Hampus precis varit på bokmässan där han hade föredrag och visade upp sin konst. Han berättar att han även fick det roligare uppdraget att måla väggarna på gymmet PT-hörnan i Karlstad. I april har han en utställning hos Kils konstförening. Han ser fram emot det nya året och hoppas på många besök. Under sommaren brukar han ha öppet för allmänheten.

– Just nu vill jag bara kunna fortsätta på samma sätt som tidigare, kunna använda konsten som ett uttryck, för att det är roligt och såklart hoppas att folk kommer och besöker mig på utställningar samt i min ateljé här i Borgvik till sommaren igen, avslutar Hampus Karlsson.

Fotnot: Se mer av Hampus konst på hampuskarlsson.se.