Med uppropet #slutastirra hoppas anhöriga och närstående till hjärnskadade Morris, sju år, förändra hur många idag bemöter honom och andra som har en funktionsvariation. Ett provokativt budskap med ett gott och viktigt syfte.

Vi vill undervisa och tipsa om hur du som utomstående kan agera när du möter en person som sticker ut från det ”normala”, säger Filippa Söderholm, assistent till Morris och en av initiativtagarna till föreningen Sluta Stirra.

Morris bor i Stockholm tillsammans med mamma, pappa och lillebror. Han har en medfödd hjärnskada och behöver hjälp med det mesta i vardagen. Detta stoppar inte honom från att leva ett aktivt liv. Assistenten Filippa berättar att han, precis som vilken sjuåring som helst, är fylld av energi och bus.

– Morris går i skolan och älskar att vara ute, gillar fart och fläkt så som när man går ut för att springa, åka båt eller skidor med honom. Att träffa kompisar eller bara ta det lugnt och mysa är också viktiga inslag i vardagen, säger hon.

Filippa och Helen hoppas kunna förändra bemötande till Morris och andra med funktionsvariationer. Foto: Johan Rönnholm

 

Det tog ganska många år innan Morris mamma Helen insåg att de nog hittar på mycket aktiviteter som inte räknas som helt självklara med tanke på hans funktionsvariation. Hon fick då en tanke på att sporra andra till att göra likadant.

– Många av våra närmaste vänner var förvånade över allt Morris hittar på och då tänkte vi att det finns många fler som också kan bli inspirerade – och som vi kan bli inspirerade av!

För ett år sedan startade hon och Filippa Facebook-sidan Team Morris, en sida där de vill visa att allt är möjligt med rätt inställning och energi.

– Vi kom att prata om vikten av att se det positiva i livet, trots att en person i familjen har en svår hjärnskada. Kunde vi kanske inspirera fler team, assistenter och familjer till att hitta på mer aktiviteter och bus så vore det ju fantastiskt. Det var vår tanke, berättar Filippa Söderholm.

Och fortsätter:

– Att vara så som person och att även leva och fungera så, är viktigt och en av grundstenarna i Team Morris. Alla i teamet kan vara inspiratörer på olika sätt till andra i samma situation. Vi vill inte bara inspirera assistenter och föräldrar utan även syskon, far- och morföräldrar.

Filippa har varit Morris assistent i fem år nu. Hon stortrivs i sin roll och teamet hämtar ofta energi från hans sällskap.

– Han har det tufft med kramper och en svår andning, men hans kämparglöd och positiva inställning stärker alla i teamet. Han är vår fighter. Har du det tufft privat, eller har en dålig dag i största allmänhet, så lyckas han alltid vända det till något positivt och den inställningen smittar av sig till alla oss vilket är fantastiskt. Morris är fantastisk, säger Filippa Söderholm.

 Vill förändra bemötanden

Ur Team Morris växte senare föreningen Sluta Stirra fram. Med uppropen hoppas de kunna förändra bemötandet och synsättet i dagens samhälle gentemot barn och vuxna med funktionsvariationer.

– Att man vågar le och heja på Morris precis som du hejar på sjuåringen utan funktionsvariation. Vi hoppas att vi med ett armband eller en knapp påminner oss själva och andra i omgivningen att inte stirra, säger Filippa och fortsätter:

– Att man får en tankeställare, en tankeställare på hur det själv skulle vara att bli stirrad på. För den som blir stirrad på vet inte varför du stirrar då det inte är något avvikande i dennes liv. Så tänk på det, alla har rätt att vara som de är eller vill vara.

Vad har ni fått för respons på uppropet?

– Över förväntan positiv respons, väldigt många igenkänningshistorier! Sluta stirra kan låta rätt hårt men det är också precis vad det är att bli stirrad på, och vi vill göra ett ”statement”. Många har också skrivit till oss att ”sluta stirra” är just det som de bara vill skrika ur sig till dem som gör detta, säger Filippa Söderholm.

– Genom att bära ett armband eller en knapp med budskapet Sluta Stirra så bidrar man till att sprida budskapet. Då stödjer man också oss som förening där vi kan anordna aktiviter för funkisfamiljer och även arbeta mer djupgående med att sprida kunskap och budskapet, säger hon.

Hur tycker ni istället att man ska agera när man träffar någon som avviker från det ”normala”?

– Stirra inte, börja heja istället. Det är en god början och resten löser sig, det lovar vi. Ser rullstolen annorlunda ut? Ser en slang konstig ut? Fråga om du är nyfiken.

Barn tar efter de vuxnas beteende och därför har Filippa och resten i teamet utvecklat en enkel filosofi.

– Ett leende föder ett leende och ett hej föder ett hej. Så enkelt är det, säger Filippa Söderholm.

 

Fotnot: Läs mer om föreningen och Team Morris på slutastirra.se, på Facebook-sidan Sluta Stirra och på instagram-kontona: @teammorris2017 och @slutastirra.