Avsaknaden av glädjefylld och kravlös vardagsmotion för barn och ungdomar med funktionsvariationer fick Niclas Wennerlund att starta upp BaraVanlig Löpning. Nu kan alla som vill motionera på sina egna villkor i Stockholm och i Karlstad.

Det är tisdag kväll och vid utegymmet på Gubbholmen i Karlstad pustar några deltagare ut. Elin Jonsson är ledare för Karlstad-gruppen. Hon mötte ett ivrigt gäng under premiärtisdagen.

– Vi har redan varit ute ett varv. Vi hejade på varandra samtidigt som vi körde lite sick-sick-löpning mellan träden. Nu samlar vi lite ny energi här vid gymmet, säger hon.

14-årige Henric Nyqvist tog snabbt täten och tvingade sedan ledaren Elin att hålla ett högt tempo varvet runt för att hänga med. Henrics mamma, Inger Östlund, är glad över initiativet till att starta en löpargrupp för målgruppen. Hon berättar att Henric har Downs syndrom och ADHD och behöver få utlopp för sin överskottsenergi.

– Han vill gärna slå volter och klättra på saker. Han gillar fart och fläkt helt enkelt. Det är kul att det händer saker, säger hon.

 Hoppas på många positiva effekter

Grundaren Niclas Wennerlund har själv en dotter med funktionsnedsättning. Hon älskar att röra på sig men när Niclas frågade om det fanns löpargrupper för hennes målgrupp så fick han ett nej tillbaka. Han beslutade sig då för att starta en egen.

– Jag startade den för att min dotter älskar att springa och det fanns inget liknande att delta i, säger Niclas som hoppas att träningarna ska ge många positiva ringar på vattnet.

– Bara Vanlig Löpnings vinning är att erbjuda målgruppen glädjefylld och kravlös vardagsmotion utan krav eller annan press samtidigt som det är en social plattform. Samtidigt som detta underbara sker hoppas vi att kunna förebygga fördomar och belysa människor med funktionsvariationer som tillgångar i samhället, säger han.

Fotnot: Är man intresserad av att börja löpträna i Karlstad så kontaktar man Elin på elin.jonsson@baravanlig.se. Vill man istället träna i Stockholms-trakten så anmäler man sig till Niclas på niclas@baravanlig.se.