Vad gör man när man inte kan göra sig förstådd med tal? Med AKK-konferensen vill man sprida mer kunskap i ämnet.

– Det är en mänsklig rättighet att kunna kommunicera, säger Jessica Eriksson, styrelseledamot i ISAAC Sverige.

AKK står för alternativ och kompletterande kommunikation och är ett samlingsnamn för kommunikationssätt och metoder som stödjer kommunikation mellan människor när talet inte räcker till.

–Det gör det möjligt för personer att kommunicera självständigt och kunna delta i sociala sammanhang.

Det kan röra sig om bilder, tekniska hjälpmedel eller tecken som stöd och det kan vara till stor hjälp för många människor.

–Det kan vara bra för barn, nyanlända eller människor som förlorat talförmågan efter exempelvis en stroke, säger hon.

Vill skapa möten

Den 13 oktober är datumet som gäller. ISAAC Sverige är arrangörer och under denna dagkonferens vill de skapa möten mellan professionella, anhöriga och användare. Det kommer även finnas en mindre mässa där företag och organisationer som arbetar inom området kommer att visa upp sina produkter. Årets upplaga är den andra i ordningen och Jessica hoppas på en repris från i fjol.

– Fjolåret var lyckat med stor uppslutning och positiv feedback och vi hoppas på samma uppslutning även i år. Vi vänder oss kanske främst till förskrivare, skolpersonal, LSS-personal och anhöriga, men alla som är intresserade är välkomna såklart.

Fotnot: Anmälan sker på www.isaac-sverige.se. Deltagaravgiften är 870 kr och då ingår lunch och medlemskap i ISAAC Sverige under det kommande året. Konferensen äger rum på Sundstagymnasiet i Karlstad.