Som fjortonåring förlorade Jan Thorin det mesta av synen. En svår tid följde, men nu har han hittat tillbaka till en av sina stora kärlekar. Nyligen var han med i en internationell turnering i five-a-side blind football.

– När slutsignalen gick efter den första matchen så kom tårarna, säger Jan Thorin.

Den 12 december 1996 kom Jan Thorin hem från en hockeyträning. När han vaknade på luciamorgonen några timmar senare var det svart. Han visste det inte då, men det skulle visa sig att han hade drabbats av ögonsjukdomen Lebers. Tidigare höll han på med fotboll, innebandy, hockey och basket, men ögonsjukdomen gjorde att han blev mindre aktiv under en period. Det var först under gymnasiet som han kom i kontakt med parasporten goalball.

–  Jag var iväg på en ett RM i Tomteboda, Stockholm. Där ligger en synskadeskola och där fick jag testa på olika idrotter, säger han.

Emotionellt fotbollsäventyr

Jan berättar att någonting väcktes i honom. Kort därefter tog han kontakt med dåvarande Värmlands Handikappidrottsförbund. Han fick en praktik och därefter en anställning, ett jobb som han fortfarande har. Nu har han en vision om att kunna starta upp ett lag i five-a-side blind football. Jan var med och representerade Sverige i Bučovice Blind Football Cup i somras. Det blev en både emotionell och minnesvärd resa för Jan.

–  Det brast i princip i hela laget efter den första matchen. För egen del var det första gången på 20 år som jag kunde spela fotboll, något jag verkligen älskade när jag var seende. Det var helt blött när jag tog av mig ögonbindeln, säger Jan Thorin.

Han berättar att de en timme senare skulle möta fotbollsnationen Colombia. Men efter urladdningen i premiären var det inte helt lätt att ladda om.

–  Colombia är riktigt duktiga. De tränar tillsammans varje dag så vi är ganska nöjda med att vi endast förlorade med 0-5, säger han.

Hur stort är det internationellt?

–  Vi är det enda landet i Norden som har lag, men i övriga Europa och världen är det stort, säger han. Ett lag som Brasilien är väldigt duktiga även här.

Sporten spelas på en plan som är 40 x 20 meter och med en sarg som spelarna kan orientera sig efter. Målvakterna är seende och det är även de guider som finns spelarna för att ge olika instruktioner. I nuläget finns det bara ett lag i Sverige, Mälarhöjdens IK, men Jan hoppas att fler vill prova på denna sport som han beskriver som taktisk och ruggigt fartfylld.

– Alla kan vara med. När man tävlar har alla tejpade ögon och ögonbindel. Det finns inget klassificeringssystem, om man inte tävlar i Paralympics, vill säga. Det finns kanske någon gammal fotbollsspelare som vill testa på, säger en leende Jan Thorin.

Hoppas på fler spelare

Nu är Jan tillbaka i vardagen i Karlstad igen. Men han vill mer än gärna fortsätta med fotbollen.

– Nu hoppas jag på att få träningskamrater här i Värmland. Och kanske ett lag på sikt. Det vore kul att göra ett prova-på-evenemang någon gång fram där man får testa på sporten, kanske tillsammans med Funkisliv, säger Jan Thorin.

Fotnot: Kontakta Jan på jan.thorin@varmland.rf.se ifall ni är nyfikna på att prova på five-a-side blind football.