Ludvig hoppas på final i Mexiko-VM

Den 20-årige simmaren från Grums har haft ett motigt år. Skador har stört och ett tag funderade han till och med på att lägga av. Men nu har han ändå bestämt sig för att åka till VM i Mexiko i Mexiko i höst.

– Jag siktar på final på 100 meter fjäril, säger Ludvig Nyrén, Säffle SS, när Funkisliv tar emot honom på redaktionen.

I fotostudion gör sig Ludvig redo för plåtning. Fotografen beställer en bild där han står i bar överkropp med armarna över bröstet – en bild och pose han är van vid. Han ser vältränad och ovanligt muskulös ut, ett resultat av ökad dos styrketräning.

– Numera tränar jag sex simpass i veckan. Det var betydligt mer tidigare, men nu är det mer träning på gymmet. Förhoppningsvis kan det ge mig den explosivitet som grenen kräver, säger han.

Anledningen till den nya träningsrutinen är att han nu satsar mer på sprint. Under IPC:s VM i simning i Mexiko City kommer han fokusera helt på 100 meter fjäril, en gren som enligt honom själv gick förvånansvärt bra under senaste Paralympics.

– Under tävlingarna i Rio slog jag personligt rekord med två och en halv sekund på distansen, vilket räckte till en elfteplats, säger Ludvig som då fick ett kvitto på att det är hans bästa gren.

Hur gick det annars i Paralympics?
– Det gick sådär, jag hade velat simma betydligt fortare än vad jag gjorde. Det började med att jag simmade 100 meter frisim en tiondel över personligt rekord, vilket jag var nöjd med. Därefter var det dags för fjärilssimmet och det gick som sagt bra. Avslutningsvis gick det mindre bra på grenen där jag trodde att jag skulle ha störst chans på förhand, 400 meter frisim, säger Ludvig Nyrén.

Och fortsätter:

– Mitt personliga rekord var på 4.24, men jag kände att jag skulle prestera bra mycket bättre ändå eftersom det hade varit ett så bra år träningsmässigt. Det slutade med att jag gick i mål på 4.25. Jag var skitförbannad och hamnade på 13:e plats. Den dagen var inte riktigt min dag. Jag vaknade upp och var trött i kroppen.

Motigt efter Paralympics

Ludvig är öppen med att han har ett tungt år bakom sig. Motivation har sviktat emellanåt och dessutom har uppladdningen störts av en ryggskada. Ett tag funderade han till och med på att lägga simglasögonen på hyllan.
– Ärligt talat var jag beredd att lägga av efter Rio. Men min coach sade till att jag måste göra VM. Givetvis finns det fortfararande ett stort sug, men varje träning har slitit på mig och man blir mentalt trött, speciellt ett sådant här år efter Paralympics, säger han.

Känns inte VM lika stort?
– Det är väl egentligen lika stort tävlingsmässigt, eftersom det är samma folk runtomkring. Men det är så mycket runtomkring Paralympics. Och eftersom det är vart fjärde år så känns det lite större, säger han.

Hoppas på fler simmare

Ludvig kom i kontakt med simningen genom en prova-på-dag med Anders Olsson i Deje när han var 10 år gammal. Han fastnade direkt och hoppas nu att fler barn och ungdomar med funktionsnedsättning ska testa på sporten.

– Det är ett väldigt bra komplement. Många med funktionsnedsättning blir fast i sin rullstol eller hemmasittande. Simningen har många fördelar. Det är väldigt lätt att kunna träna i vatten. Och bra för rörlighet och styrka, säger han.

Ludvig började sin karriär i Deje SS, men gick efter fyra år över till Säffle SS för att få träningskamrater som han kan hålla jämn fart med. Han berättar att många klubbar har någon simmare med funktionsnedsättning, men att det oftast inte finns någon egen parasektion. I Säffle finns det en parasektion, men ingen grupp med bara funktionsnedsatta eftersom de bara är två stycken och båda tillhör de snabbaste i klubben. Ludvig tycker att det fungerar bra ändå.

– Jag tränar med dem som är på min nivå. Det är ingen risk att man kommer känna sig ensam om man börjar i en förening. Det är i alla fall inte min erfarenhet.

Hur är konkurrensen i Sverige?
– Det är inte jättebrett. Det finns några i varje klass, totalt finns det cirka 200 aktiva. Däremot är det stort internationellt, säger Ludvig som trots allt känner sig ganska bra förberedd inför Mexiko-äventyret.
– Jag är fortfarande i fysisk bra form. Det gäller bara att få fram det lilla sista nu.

Vad gör man nu på slutet?
– Det är mycket sprintteknik, att försöka bli så explosiv som möjligt och att hitta rätt med kickarna. Ju närmare man kommer, desto mer kort- och sprint står det på schemat, säger han.

Finalplats är målet

Den 24 september sätter han sig på planet. En vecka senare börjar tävlingarna. Ludvig har målet klart för sig.
– Målet är att ta mig till final. Senaste gången jag var med på ett VM så kom jag till final på 400 meter frisim och jag vill inte vara sämre den här gången, säger en trots allt förhoppningsfull Ludvig Nyrén.