Att prata om psykisk ohälsa är för många främmande och lite tabu. Behovet är dock stort – det vittnar inte minst podcasten ”Sinnessjukt” om som bara växer och växer.

– Med podcasten vill jag bryta tabun, minska okunskapen kring psykisk hälsa och få folk att förstå att det här är som vilka sjukdomar som helst, säger grundaren Christian Dahlström.

Christian har själv haft depressioner och paniksyndrom, men sedan några år tillbaka är han frisk. Till yrket är han frilansskribent, föreläsare och har tidigare gett ut boken Panikångest och depression. Han var först i Sverige att starta en podcast som behandlade psykisk ohälsa.

– Anledningen till att jag poddar om psykisk ohälsa är att jag tycker att det behövs, det är en medial kanal som jag själv älskar och som jag tycker passar bra för det här ämnet. Det är helt gratis att lyssna och dessutom lätt att smussla med i telefonen om man tycker det känns ”skämmigt”, säger han.

Podcasten har över 100 000 nedladdningar i månaden och har fått högsta möjliga lyssnarbetyg på iTunes. Christian berättar att den har betytt mycket för honom, både på ett personligt och professionellt plan.

– Många av lyssnarna är inte bara lyssnare numera, de har blivit mina vänner. Jag har uppnått mycket av det jag ville uppnå ur ett professionellt perspektiv också, stor spridning och bra genomslag samtidigt som podden låtit mig träffa en massa oerhört intressanta personer som annars inte hade varit tillgängliga för mig, säger han.

Viktigt att lyfta ämnet

Christian är dessutom ofta ute och föreläser. Under februari månad kommer han bland annat till Karlstad för att prata med ungdomarna på en gymnasieskola. Behovet är stort och det finns fortfarande väldigt mycket att göra i ämnet, menar han.

– Det pratas fortfarande alldeles för lite om psykisk ohälsa, även om det börjar bli bättre. För att bli av med stigmatiseringen och okunskapen behöver vi alla prata mer om det. Det finns mycket man kan göra åt saken, inte minst att var och en av oss blir lite mer öppna om vår och vår omgivnings psykiska ohälsa på arbetsplatser, i skolan, bland vänner och så vidare. Annars tycker jag att föreläsningar, tv, poddar, böcker och så vidare är bra kanaler att sprida kunskapen i, avslutar Christian.

Fotnot: Christians podcast hittar man bland annat på Itunes. Håll även ögonen öppna efter hans nya bok i ämnet som kommer ut i höst på Ordfront förlag.