Jag var på en släktträff en gång. Jag stod inne på toaletten och tvättade händerna efter att precis ha bytt blöja på Lucas, han stod utanför. Jag hör ett barn fråga en annan vuxen:
– Vad har han för sjukdom?”
Jag förstod att det var om Lucas, och jag är van vid att barn frågar. Men det blev tyst. Och barnet som undrade fick inget svar. Det gör lite ont. Inte att barnet frågade, utan att en vuxen människa blev så ställd. Mitt drömscenario hade varit att den vuxna människan sa att: ”Vi hämtar Lucas mamma så ska du få veta!”
Men man gjorde inte det på grund av den enorma osäkerheten i att bemöta. Man vet liksom inte om man får säga nått, vad man får säga, jag kanske blir arg. Men det är ju därför jag är Lucas mamma, jag finns till hands för att lära. Var inte rädd för att be mig lära ditt barn om olikheter, barn köper dessutom den simplaste förklaringen, bekräfta-förklara-flytta fokus.
Jag är 99 % säker på att jag pratar för alla funkisföräldrar när jag säger att det gör mer ont att ni tystar ner, än att ni skulle säga nåt tokigt. Då har ni i alla fall bekräftat att mitt barn finns och att han ser ut sådär. Men nu fick barnet istället lära sig att vi inte pratar högt om olikheter. Vi tystar ner det, för vi är osäkra och vi har ingen kunskap i att bemöta funkisfamiljen. Jag undrar vad den vuxna hade svarat om barnet frågat varför Lucas har brunt hår.
– För att hans mamma har det! antar jag att svaret blivit.
Självklart, och instinktivt svarar vi på frågor vi kan. Men det vi inte kan? Det får de som kan lära oss om, om vi bara låter dem.
Jag önskar att man kände att det är naturligt att be mig berätta för ditt barn om mitt barn, men ni anar inte hur många jag mött som inte vet vart de ska ta vägen och nästan skäms ögonen ur sig när deras barn frågar, ”nej titta inte”-attityden, men för guds skull, låt barnet titta och fråga! Du som förälder är ofta mer störig med ditt beteende än ditt barn som bara vill veta.
Funderare: På vilket sätt skulle du möta just ditt barn om de skulle undra över någons utseende?
Jag vill lära alla hur man bemöter funkisfamiljen, för det kommer ni göra hela livet. 🌸