Göteborgaren Adde Larsson har ibland känt sig utanför på grund av sin funktionsvariation, men genom den dagliga verksamheten på Mediabyrån har han fått jobba med sin passion – och samtidigt växt som människa. I dag har hans dokumentärfilm ”Den blåaste himlen – ett år med Kopparbergs/Göteborg FC” premiär.

 – Nu får jag känna mig som ett ”vi” istället för ett ”dem” – och det är viktigt, säger Adde Larsson.

Det är ett knappt dygn innan premiären när vi pratar med Adde, eller Andreas som han egentligen heter. I dokumentärfilmen Den blåaste himlen – ett år med Kopparbergs/Göteborg FC har han dokumenterat fotbollslaget under en hel säsong, från sitt perspektiv och med sina ögon. Adde medger att han är ovan med mediauppståndelsen, men att det känns roligt. Att människor med funktionsvariationer får synas har nämligen varit ett av målen för Adde, som har en lätt utvecklingsstörning, ADHD och autism.

Adde berättar att han alltid varit intresserad av att intervjua människor. Som liten spelade han in intervjuer med sin egen mamma på band. När han senare i livet kom till den dagliga verksamheten, Mediabyrån, så startade han en intervjupodcast – och det är inga dåliga namn som han har träffat genom åren.  

 – Jag träffade bland annat Glenn Hysén. Han pratade ganska mycket, säger Adde nöjt.

En annan gång träffade han fotbollsjournalisten OIof Lundh. Olof sådde ett frö i Adde när han berättade att han hade en dröm om att någon gång följa ett lag under en hel säsong.

– Då tänkte jag ”vad sjutton, det vill även jag göra”, berättar Adde Larsson.

Käftsmäll

Kopparbergs/Göteborgs FC kontaktades och de var med på idén. Men precis när de skulle sätta igång så kände sig ovanligt Adde trött och törstig. Efter ett tag sade en i personalen på hans boende att han skulle ta ett blodprov. Snart fick han beskedet att han hade diabetes, något som tog honom hårt.

– Det var en riktig käftsmäll. Har man inte varit nere på den botten så är det svårt att sätta sig in det, säger Adde.

Efter beskedet förändrade han alla rutiner. Han slutade bland annat att äta sötsaker och började äta på bestämda tider, men det som bidrog mest till hans nya välmående var tjejerna i fotbollslaget.

– Hade jag inte haft Kopparberg och spelarna runt omkring så tror jag inte att jag hade mått så bra i dag, säger Adde Larsson som innan säsongens slut hade publicerat 28 korta filmer om elitlaget som gick under namnet Säsongen.

Foto: Mediabyrån

Vill göra något positivt

Han har lärt sig mycket om det journalistiska hantverket under tiden på Mediabyrån och under arbetet med Säsongen. Han berättar att han ogillar hur vissa journalister hugger spelare i ryggen och att han jobbar på ett helt annorlunda sätt.

– Jag vill se mer personliga intervjuer och göra något positivt och det är väl det som är så unikt kanske, säger han.

Men det viktigaste som Adde Larsson har fått med sig under resans gång är ändå att visa att även människor med funktionsvariationer kan göra någonting riktigt bra. Arbetet med filmen och tjejerna i fotbollsklubben har bidragit till att han numera känner sig mer som ett vi än som ett dem, något som han värderar högt och som han hoppas att även andra ska känna.

– Oavsett vad man har för funktionsvariation så är det viktigt att vi får synas, säger Adde Larsson.

Foto: Celine/Mediabyrån

Filmpremiär

När säsongen var färdigspelad fanns det mycket unikt material kvar och då föddes idén om att även göra en dokumentärfilm. Tillsammans med Jonas Autio från Mediabyrån har Adde gjort Den blåaste himlen – ett år med Kopparbergs/Göteborg FC.

Från början var det tänkt att filmen skulle haft premiär på biograf Roy på Avenyn, men coronaviruset gjorde att det blev ändrade planer. Istället släpps den i dag onsdag på Youtube, något som Adde ser positivt på.

– Jag tror faktiskt att det här kan vara bättre. Det är många som sitter hemma och inte har så mycket att göra just nu så det kan bli jättebra, säger han.

Filmen kommer framöver visas på olika festivaler och Adde hoppas på god respons.

– Man får hoppas på ett pris kanske! säger Adde Larsson glatt.

Vill sälja halsduk till Caroline Seger

När premiären är över och vardagen är åter så har Adde planer på en ny fotbollspodd som heter Tilläggstid. Dessutom kommer han såklart jobba vidare i klubben, bland annat genom att sälja souvenirer och dela ut matchblommor.

– Jag lever min dröm genom att få vara ett vi och i en klubb. Det är jättekul, säger Adde som dessutom har ett väldigt specifikt mål med den kommande säsongen.

– Haha, ja, jag har som mål att Caroline Seger ska köpa en halsduk. Den kan väl hon åtminstone göra innan hon lägger av, säger Adde Larsson och skrattar.

Fotnot: Här nedan kan ni titta på filmen fram till klockan 12.00 torsdagen den 26 mars.