Fredagsmys i köket och charader i salongen. FUF är fritidsgården för ungdomar som har särskilda behov – och en längtan efter att umgås. En gång i månaden träffas de och har roligt tillsammans.

– Det är roligt att få följa varje individs utveckling, säger Lisa Edström, enhetschef på Kristinehamns kommun.

Det är full aktivitet i den gula villan i Kristinehamn. I köksdelen pärlas det och spelas bordshockey för fullt. Och bordet med fredagsmys i form av chips, popcorn och läskande drycker är välbesökt. I den stora salongen håller ett entusiastiskt gäng på med charader. Fritidsgården heter FUF (fritidsgård för ungdomar med funktionsvariation) och en gång i månaden ses ungdomar här för att umgås tillsammans i Juhlinska huset.

– Det är första gången jag är med här, säger Oskar som gjorde succé när han lyckades gestalta en köttbulle inför kompisarna.

Projektet har pågått sedan i juni förra året. Lisa Edström är glad att de lyckats fånga in ungdomarna och kan erbjuda dessa kvällar.

– Vi såg ett kollo för de yngre och insåg att vi missade en målgrupp. Vi vill erbjuda lite mindre grupper och att vi kan ha lite strukturerade aktiviteter där vi kan vara med som stöd, säger hon.

Lisa har varit med sedan starten i juni förra året. Hon berättar att hon upplever en tydlig utveckling hos de unga besökarna.

– Från början är många blyga, men vi försöker fångar upp dem. Nu märker man att de tar för sig mer och är trygga i miljön, säger Lisa Edström.

– Det är jättekul att få vara med på resan.

Vad har ni för åldersgränser?

– Det är lite blandad ålder. Men runt 12-17 år, säger Lisa Edström.

– Men jag är ju 11, säger Oskar som sitter bredvid.

– Vi tar inga ”leg” i dörren, säger Lisa och skrattar.

Hon berättar att det är svårt att säga nej och att åldersgränserna därför är lite svävande. Det finns dessutom en fritidsgård till i samma hus där de äldre tonåringarna och unga vuxna träffas.

– Tanken är att man slussas över där när man blir äldre, säger hon.

Hoppas på fler träffar

I framtiden hoppas Lisa att fritidsgården ska vara öppen två gånger i månaden för att få mer kontinuitet – speciellt eftersom hon märkt hur mycket det betyder för ungdomarna.

– Det är väldigt roligt att få möjligheten att göra det här. Vi har fått jättepositiv respons och de vill ha mer, säger Lisa Edström.